De jongste bruid: kinderhuwelijkschandaal in Jemen

Extra

De jongste bruid: kinderhuwelijkschandaal in Jemen

21 oktober 2013

The Youngest Bride: Yemen’s child marriage scandal

Het verhaal van Nujood Ali, een meisje dat op haar achtste werd uitgehuwelijkt en daarna verkracht en mishandeld werd door haar man, lokte geschokte reacties uit over de hele wereld. Maar kinderhuwelijken blijven legaal en wijdverspreid in Jemen.

‘Hij verkrachtte me op de huwelijksnacht. Zijn moeder hield me vast,’ getuigt Nujood. Getraumatiseerd zocht ze hulp bij haar familie, maar die wees haar af omwille van de eer van de familie. Zonder op iemand te kunnen rekenen, zette ze zelf de stap naar justitie, waar een rechter, geschokt door haar verhaal, de scheiding goedkeurde.

Nujood had geluk, aangezien Jemen geen verkrachting binnen het huwelijk erkent als misdaad en er geen minimumleeftijd staat op huwelijk. Een voorstel om dit in te voeren werd afgeblokt door de Moslimbroeders. ‘De islam specifieert geen huwelijksleeftijd. Waarom een probleem maken om niets?’, liet een Jemenitisch parlementslid optekenen.

Nujood is vastbesloten later tegen kinderhuwelijken te vechten. Maar volgens schattingen is de helft van alle bruiden in Jemen jonger dan achttien jaar. En met vele families die hopen via de bruidsschat uit de armoede te raken, mag ze zich verwachten aan een bittere strijd.