De ongewisse terugkeer

Extra

De ongewisse terugkeer

De ongewisse terugkeer
De ongewisse terugkeer

Voor wie lang in een andere cultuur leeft, is het vaak moeilijk om nadien opnieuw de brug te leggen naar je vaderland en je er weer thuis te voelen. Ook Michael, hoofdpersonage in het boek “De ongewisse terugkeer” van Guido De Schrijver worstelt daarmee.

Michael vertrekt als traditioneel gevormd priester naar Guatemala, waar op dat ogenblik een burgeroorlog in de maak is. Hij raakt zozeer in de greep van de nieuwe wereld en de andere cultuur dat hij – eenmaal terug in België – geen blijf weet. De omwentelingen die hij doormaakt grijpen diep in in zijn persoonlijk leven en spitten existentiële dilemma’s boven. Het is niet meer dezelfde Michael die terugkeert. Maar ook de kloof tussen de twee werelden is ondraaglijk groot. Uiteindelijk keert Michael terug naar Guatemala, maar die terugkeer wordt hem fataal.

De auteur zelf verbleef vijftien jaar in Guatemala, precies in die jaren van opkomende burgeroorlog en groeiende spanningen. Hij kwam er in contact met de bevrijdingstheologie en werkte met basisgemeenschappen. Hoewel vooraan in het boek staat dat “elke gelijkenis met de werkelijkheid toevallig is”, toch lijkt het autobiografische gehalte erg groot. Voor al wie ooit in Guatemala of in Latijns-Amerika woonde, een erg herkenbaar verhaal.

De ongewisse terugkeer door Guido De Schrijver is online te koop of bij guidods(a)skynet.be, ISBN 9781616279837

De opbrengst van het boek gaat integraal naar een project in Guatemala