Karel Van Bever is niet de eerste dokter van Geneeskunde voor het Volk die zijn kabinet verlaat om te onderzoeken of en hoe bepaalde maatschappelijke situaties ziekmakend zijn. Als “dokter in overall” onderzocht Van Bever gedurende een half jaar wat het betekent als interimaris te werken in de Antwerpse haven.
Van dag tot dag brengt hij verslag uit over de onregelmatige werkuren, de fysieke arbeid, de risico’s, de relaties met zijn collega’s, de verloning… Echt boeiende literatuur levert zo’n dagelijks opsomming niet per se op , maar het boek maakt wel duidelijk hoe zwaar dat soort arbeid feitelijk is: sleuren met gewichten, de hele dag door, in lucht die zwanger is van stof, soms op grote hoogte, in hitte, in kou, in wisselende ploegen (de vroege, de late…).
Als je dan ziet welke bescheiden vergoeding daar tegenover staat en je vergelijkt die met de megalonen die topmanagers tegenwoordig binnenhalen, dan kan je dat niet grappig vinden. Geen enkele argumentatie kan dat verschil rechtvaardigen. Ook interessant is Van Bevers vaststelling dat het interimwerk, anders dan wettelijk voorzien, eigenlijk gebruikt wordt als een permanent selectie-en trainingsapparaat.
Dokter in overall door Karel Van Bever is uitgegeven door EPO. 295 blzn. ISBN 978 90 6445 481 3