Waarom schrijfster Amina Belôrf proMO* is

‘Eén van de grootste voordelen is dat jullie kwaliteitsjournalistiek niet achter een betaalmuur zit’

© Iratxe Álvarez

Schrijfster en dichteres Amina Belôrf

Amina Belôrf is schrijfster en dichteres. Ze was columniste bij verschillende media zoals VRTNWS, Knack en MO* en publiceerde haar poëzie al in verschillende literaire tijdschriften. Ze debuteerde in 2020 met de dichtbundel Zonder het licht te breken, die ondertussen al aan de tiende druk is. Daarnaast geeft ze poëzieworkshops in scholen, gevangenissen en de psychiatrie. Momenteel werkt Amina aan een nieuwe dichtbundel. Ze leest én steunt MO* al jaren. In dit interview vertelt ze waarom.

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Waarom leest u MO*?

Amina Belôrf: Ik lees al heel lang MO* en ik waardeer het zo dat jullie ingaan op de context van elk verhaal en elk mens een gezicht geven.

‘Ik waardeer het uitgebreide aanbod van MO*.’

Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om de onderzoeksartikels en diepgaande dossiers van MO* te lezen, zoals het recente artikel van Tine Danckaers over de gesloten detentiecentra. Dat artikel behandelt echt alle aspecten van het verhaal. Het is van belang dat er met de mensen wordt gepraat, dat zij het woord kunnen nemen en we de situatie door ieders bril kunnen ervaren. 

Terwijl de klassieke media zich meestal richten op cijfers, clickbaits en het snelle nieuws, gaat MO* dieper in op de materie en laten jullie zien dat er elke dag zoveel meer nieuws is dan wat ons doorgaans wordt gepresenteerd. Daardoor belichaamt MO* ook de mensen achter de cijfers en de statistieken.

Als ik denk aan de berichtgeving van MO*, dan zie ik altijd een vergrootglas voor me. Dat zoomt in op de verhalen en belicht de context volledig en juist.

Het is een automatisme voor mij geworden om MO* online te volgen. Zo blijf ik op de hoogte van alle facetten van een situatie. Ik waardeer het uitgebreide aanbod van MO*, of ik nu een kort artikel of uitgebreid dossier lees, er is voor ieder wat wils.

Weet u nog hoe en wanneer u voor het eerst in contact bent gekomen met MO*?

Ik ben proMO*

 

Steun ons unieke non-profit mediaproject en word proMO*.

Je ontvangt ons magazine en geniet van een pak andere voordelen

Je maakt MO* mee mogelijk en steunt ons in onze missie.

Voor € 4,60/maand of € 60/jaar.

Ik word proMO*

Amina Belôrf: Dat is eigenlijk al een tijdje geleden, want hoe lang bestaat MO* nu ook alweer? Zo’n 20 jaar? Sinds ik een tiener was, verslond ik alles wat ik interessant vond over de wereld en de maatschappij. De mens in hoofd en hart.

MO* hoorde daar altijd bij, in eerste instantie online, later ook met het magazine. Overal waar ik het magazine tegenkwam, nam ik het mee.

Ik heb ook een tijdje vrijwilligerswerk gedaan bij het jongerenpersagentschap StampMedia en daar kwam ik jullie ook vaak tegen. Van jongs af aan ben ik gedreven om de context van gebeurtenissen te begrijpen. De thema’s die MO* belicht sluiten heel goed aan bij mijn interesses.

Wat is het eerste dat u bij MO* hebt gelezen?

Amina Belôrf: Dat herinner ik me niet echt meer, het is al zo lang geleden, maar in één van jullie recente magazines las ik veel interessante stukken, waaronder de reeds vermelde reportage over gesloten detentiecentra.

Ook de portretten van mensen, waarbij je écht de persoon ziet, vind ik een meerwaarde. De journalistiek van MO* komt niet alleen van achter een bureau tot stand, maar is aanwezig bij de mensen. De schrijver zit naast de spreker.

Ik las recent ook nog een interview over kolonialisme, dat breder gaat dan enkel het verhaal over Palestina en Israël. Ook hier is het fijn dat twee mensen in dialoog gaan over de wortels van een jarenlange strijd.

Voor welke thema’s in MO* hebt u specifieke interesse ?

Amina Belôrf: In ieder geval ben ik geïnteresseerd in alles over het Globale Zuiden, het Midden-Oosten en alle huidige conflicten. Gaza en Palestina zijn onderwerpen die jarenlang onder de radar zijn gebleven. Net als alles wat te maken heeft met klimaatrechtvaardigheid en klimaatongelijkheid.

Het is belangrijk om te zien hoe bijvoorbeeld de gezondheidszorg onder druk komt te staan door de klimaatverandering. Ook hoe wij met twee handen een overvloed aan verantwoordelijkheden moeten dragen. Dat creëert grote druk waardoor mensen moeilijker kunnen functioneren. 

Thema’s zoals ongelijkheid, antiracisme en inclusie interesseren me ook, vanwege mijn achtergrond als sociaal werkster.

‘Als ik denk aan de berichtgeving van MO*, dan zie ik altijd een vergrootglas voor me. Dat zoomt in op de verhalen en belicht de context volledig en juist.’

Waarom vind u dat MO* niet achter een betaalmuur mag verdwijnen ?

Amina Belôrf: Eén van de grootste voordelen van MO*, vind ik, is dat jullie kwaliteitsjournalistiek niet achter een betaalmuur zit. Natuurlijk begrijp ik als schrijver hoe belangrijk het is dat iedereen wordt betaald voor het mooie werk dat ze leveren, maar het is ook belangrijk dat mensen die geen toegang hebben tot bepaalde bronnen toch geïnformeerd kunnen worden.

Wat ik ook mooi vind is de diversiteit die je ziet in de bijdragen. Het gaat van redacteurs tot bloggers tot gastcolumnisten. Dat is echt een grote kracht omdat jullie zo dichter bij de mens staan.

Waarom bent u ambassadeur van MO* geworden?

Amina Belôrf: Net zoals MO* een brug kan slaan tussen verschillende werelden, kan een ambassadeur ook een brug vormen die mensen naar de juiste nieuwsbronnen leidt, en vooral naar de volledige verhalen die niet te droog en hapklaar zijn.

Ik vind het ook gewoon fijn om deel uit te maken van de MO*-familie en ik denk dat jullie lezers dat gevoel ook krijgen.

Word net als Amina proMO* voor maar 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar: MO.be/promo

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.