Eén executie schudt vele mensenlevens door elkaar

Extra

Eén executie schudt vele mensenlevens door elkaar

Bram Brusselmans

05 juni 2009

Het leven in de Chinese stad Modderrivier stroomt eind jaren zeventig plichtsgetrouw verder, tot de executie van een jonge contrarevolutionaire een diepe meander teweeg brengt in het leven van vele inwoners.

Het debuut van de Chinees-Amerikaanse schrijfster Yiyun Li vertelt het harde maar diep menselijke verhaal van verschillende inwoners van de Chinese stad Modderrivier. In ware ‘Almodovar-stijl’ slaagt ze er in om de levens van enkele inwoners te laten samenvloeien in geluk en crisis. De toestand die er heerste in Chinese provinciesteden aan het eind van de jaren zeventig, wordt doormiddel van de eenvoud en de authenticiteit van de personages op een aandoenlijke manier weergegeven.

Verschoppelingen beschrijft de levens van verschillende lagen van de Chinese bevolking, van werkloze, over arbeider, naar gepensioneerde leraar en staatsnieuwslezers. De Volksrepubliek China, die tot op vandaag bestaat, is eind jaren zeventig een plaats waar antirevolutionaire krachten het levenslicht zien binnen alle lagen van de bevolking. Het centrale thema in het boek is dan ook de executie van de achtentwintigjarige Gu Shan, dochter van een gerespecteerde onderwijzer in de stad. Haar contrarevolutionaire activiteiten hebben haar uiteindelijk het leven gekost.

Vanaf dit moment in het boek veranderen de levens van de hoofdpersonages voorgoed. Sommigen direct onder invloed van de executie, zoals de ouders van Gu Shan en nieuwslezeres Kai, anderen dan weer indirect, zoals de werkloze Bashi en de gehandicapte Nini. Alle levens worden op een ingenieuze wijze door elkaar verweven tot een meeslepende en uitermate gedetailleerde roman, die de keiharde realiteit in woorden omzet.

Verschoppelingen  door Yiyun Li  is uitgegeven door Uitgeverij Atlas. 399 blzn. ISBN 978 90 450 1450 0.