Eerste FabLab in Brussel open

Eerste FabLab in Brussel open

Eerste FabLab in Brussel open
Eerste FabLab in Brussel open

Olivier Beys

20 september 2012

Op 14 september opende de vzw iMAL de eerste open source werkplaats voor digitale productie in Brussel. Dit ‘FabLab’ of voluit Fabrication Laboratory geeft ook gewone stervelingen de kans om aan de slag te gaan met lasercutters en 3D-printers. Bedoeling is het stimuleren van collectieve innovatie, sensibilisering en vorming rond nieuwe technologieën en digitale productie.

Het idee om dergelijke werkplaatsen open te stellen ontstond aan het MIT (Massachussets Institute of Technology), maar inmiddels bestaan deze FabLabs overal, van Afghanistan en Kenia tot Gent en nu dus ook in Brussel. Mensen zoals u en ik kunnen er met computergestuurde machines (bijna) eender welk materieel object creëren via een volstrekt digitaal productieproces.

De voorwerpen kunnen functioneel, decoratief of artistiek zijn, en zowel uniek als in (beperkte) oplage. Het is een gedroomde experimenteerruimte voor kunstenaars, ontwerpers en grafisch vormgevers, maar ook beginners kunnen mits een korte opleiding hun hersenspinsels de vrije loop laten. De introductielessen gaan reeds in oktober van start. Bovendien bevindt het FabLab zich in een samenwerkingsverband met hogescholen en universiteiten, wat de de uitwisseling van kennis nog moet verbeteren.

Uniek aan de FabLabs is het open source karakter. De initiatiefnemers zijn op zoek naar kruisbestuiving. Ze baten de werkplaats uit aan de hand van het originele gebruikerscharter van het MIT en delen informatie via het Wikimal-platform. Het succes van de bestaande FabLabs bewijst dat het kan. Iedereen die vragen heeft over het project kan overigens terecht in de BAR.temp van het Bozar Electronic Arts Festival (20-22 september).

Zin om de handen uit de mouwen te steken? Naast het lidgeld van €200 per jaar of €45 per maand is de enige voorwaarde dat je een inleidende workshop volgt om de verschillende machines te leren kennen. De materialen kan je zelf meenemen of ter plekke kopen. Leden hebben toegang tot de site op woensdag (10:00-18:00) en donderdag (18:30-22:00).

Het FabLab in Brussel bevindt zich in de Koolmijnenkaai in Molenbeek (metro: Graaf van Vlaanderen). Meer info op http://www.imal.org.

Tags