Einde aan de groei

Extra

Ons aanpassen aan de nieuwe economische realiteit

Einde aan de groei

Einde aan de groei
Einde aan de groei

Het besef dat de financieel-economische crisis niet louter conjunctureel is, begint stilaan door te sijpelen. Dat het model van economische groei definitief voorbij is, is nog lang niet doorgedrongen. Toch staan we vandaag op dat punt volgens Richard Heinberg van het Post Carbon Institute.

In zijn boek Einde aan de groei. Ons aanpassen aan de nieuwe economische realiteit zegt hij waaruit hij dat afleidt en denkt hij vervolgens verder door over de consequenties hiervan voor onze samenlevingen. We zullen noodgedwongen nog turbulente tijden doormaken in de decennia van economische krimp die op ons afkomen. Maar we hoeven die verandering niet lijdzaam te ondergaan. Heinberg pleit voor een hernieuwd vooruitgangsdenken, waarbij we onze vertrouwde aannames durven loslaten en de fundamenten leggen voor een nieuwe, duurzame samenleving. Die samenleving van morgen zal zich volgens Heiberg veel meer focussen op politieke vrijheden, burgerrechten, cultuur en het goede leven.

Om de overgang te maken naar een meer duurzame samenleving die minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen, is een brede beweging van onderaf nodig, zoals de transitiebeweging, al zijn zulke initiatieven alleen onvoldoende en moet ook de overheid mee. Heel belangrijk is in dit turbulente overgangsproces de sociale cohesie te bewaken en schokbestendige gemeenschappen uit te bouwen.

Einde aan de groei. Ons aanpassen aan de nieuwe economische realiteit door Richard Heinberg is uitgegeven door XX. 380 blzn. ISBN 978 90 6224 507 9

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).