Europa redden door de democratie te herstellen

Extra

Europa redden door de democratie te herstellen

Europa redden door de democratie te herstellen
Europa redden door de democratie te herstellen

Stephen Bouquin, Karin Verelst en Thomas Fazi

14 maart 2016

Op 9 februari 2016 stelde Yanis Varoufakis in Berlijn een nieuwe Europese beweging voor: DiEM25, Democracy in Europe Movement2025. Die beweging wil linkse partijen en politici, sociale bewegingen, protestbewegingen en rebelse regio’s samenbrengen om Europa wakker te schudden.

Want de EU is op de slechte weg, wordt ondemocratisch geleid en de bevolking is het slachtoffer van een uitzichtloos besparingsbeleid. Als Europa niet democratiseert, zal het uiteenvallen. We hebben nog tot 2025 de tijd om de zaken recht te zetten.

DiEM25’s onmiddellijke prioriteiten zijn volledige transparantie in de besluitvorming door onder meer livestreaming van de Europese ministerraden en de Eurogroep en volledige openbaarmaking van documenten van handelsbesprekingen over bijvoorbeeld TTIP en bestuursvergaderingen van de Europese Centrale Bank.

Link

Download hier deze MO*paper.

Op middellange termijn is het doel van de beweging een grondwetgevende bijeenkomst waar de Europeanen zullen beraadslagen over hoe ze in 2025 een volwaardige Europese democratie kunnen bijeenbrengen met een soeverein parlement dat nationale zelfbeschikking respecteert en de macht deelt met de nationale en regionale parlementen en gemeenteraden.

Bij de voorstelling van de beweging begin februari 2016 in de Berlijnse Volksbühne waren er toespraken van de burgemeester van Barcelona en het Britse groene parlementslid Caroline Lucas, muziek van Brian Eno, tussenkomsten van een vertegenwoordiger van de Duitse Blockupy-beweging en de filosoof Slavoj Zizek en een boodschap van Julian Assange. ‘Als de parlementen theaters worden, moeten wij van de theaters parlementen maken’, aldus Miguel Crespo van de Spaanse Podemos- partij.

De volgende dag werden de voorstellen uit het manifest van DiEM25 van alle kanten gewikt en gewogen door een zeer divers gezelschap.

In deze MO*paper brengen Stephen Bouquin en Karin Verelst verslag uit van de besprekingen. Thomas Fazi, schrijver en zeer actief op de nieuwssite Social Europe, levert kritiek op die voorstellen van Varoufakis. Volgens hem hebben we niet zozeer behoefte aan een nieuwe progressieve Europese beweging, want die strategie is al dikwijls zonder veel succes gevolgd. De strijd moet op nationaal niveau gevoerd worden, zegt hij, omdat we ernstig rekening moeten houden met het uiteenvallen van Europa.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt.

MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar opwww.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.