Europa voor beginners

Extra

Europa voor beginners

Europa voor beginners
Europa voor beginners

Eindelijk is het er: een boekje dat glashelder uitlegt welke invloed de Europese Unie heeft op ons dagelijkse leven.

Profesoor Hendrik Vos en VRT-journalist Rob Heirbaut bezondigen zich niet aan ellenlange uiteenzettingen over institutionele aangelegenheden of saaie analyses over het wetgevingsproces maar presenteren concrete, tastbare voorbeelden van hoe de EU steeds vaker ingrijpt op het bestaan van vijfhonderd miljoen Europeanen: van het kinderzitje in de wagen over het etiket van cornflakes en de factuur van gsm-abonnementen tot de kwaliteit van zwemwater en de prijs van melk.
Bovendien ontkrachten beide EU-kenners (om een complexe materie eenvoudig uit te leggen, moet je ze eerst zelf goed beheersen) een aantal hardnekkige vooroordelen over Europa. Dat de euro alles heeft duurder gemaakt, de Europese Commissie een bureaucratisch monster is en het Europees parlement een praatbarak die niets te zeggen heeft, behoort volgens de auteurs tot het rijk der ‘fabels, leugens en halve waarheden’. Ze wijzen de media, nationale politici, opiniemakers en collega-academici op hun verantwoordelijkheid om die hardnekkige clichés niet langer de wereld in te sturen.
Het is opmerkelijk dat we in het Nederlandse taalgebied vijftig jaar hebben moeten wachten op een helder, licht verteerbaar maar toch zeer informatief leesstuk over de EU, die dag na dag aan belang toeneemt (anno 2008 hebben naar schatting drie op vier nieuwe wetten in België een Europese oorsprong). Hoe Europa ons leven beïnvloedt heeft dan ook alles in huis om te worden opgenomen in de leerplannen van het onderwijs.
Hoe Europa ons leven beïnvloedt door Hendrik Vos en Rob Heirbaut is uitgegeven door Standaard uitgeverij. 255 blzn. ISBN 978 90 02 022360 0