Exit Concentratie

Extra

Exit Concentratie

21 mei 2013

Exit Concentratie — Een documentaire over concentratiescholen

In de documentaire Exit Concentratie lichten journalist Luk Dewulf en onderzoekster Inge Wagemakers het Vlaamse onderwijslandschap door en geven ze een blik achter de schermen van de veelbesproken maar weinig gekende concentratiescholen.

Het Belgische onderwijs staat ervoor bekend leerlingen van topniveau af te leveren. Maar tegelijk blinken we uit in ongelijkheid. Opvallend daarbij is dat allochtone leerlingen beduidend slechter scoren dan hun autochtone leeftijdsgenoten. Nergens in de geïndustrialiseerde wereld is de kloof tussen allochtone en autochtone leerlingen zo groot als in België. Er werden al veel inspanningen geleverd om ons onderwijs ‘allochtoon-vriendelijker’ te maken, echter zonder veel succes.

Luk en Inge trekken ook naar Finland. De scholen slagen er daar wel in om topprestaties te combineren met een grote gelijkheid tussen leerlingen. Finland ontwierp al een beleid rond migranten in het onderwijs van voor er een echte migratiestroom was.

Heeft Vlaanderen de boot gemist?

Exit Concentratie kwam tot stand met de steun van Fonds Pascal Decroos. De documentaire werd genomineerd voor de Belfius-persprijzen 2013. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 23 mei 2013 in Brussel.