Foto’s en kippenfabels bouwen Palestijnse geschiedenis weer op

Boek

Een fotografisch geheugen van Palestina vóór de Nakba

Foto’s en kippenfabels bouwen Palestijnse geschiedenis weer op

Wat hebben een fotoboek met kiekjes van vooraanstaande Palestijnse families uit de eerste helft van de vorige eeuw en een fabel over een kip met elkaar gemeen? Meer dan je zou denken.

Het fotoboek Against Erasure: A Photographic Memory of Palestine Before the Nakba en de roman Memoires van een kip door Ishaq Musa Al-Husseini verdienen vandaag meer dan ooit aandacht. Beide boeken getuigen van een rijke Palestijnse samenleving lang voor er sprake was van een Israëlische staat. Het fotoboek Against Erasure bevat een unieke verzameling beelden van voor 1948, het jaar waarop Israël zichzelf tot staat uitriep. Israël veegt die samenleving sinds 1948 planmatig van de tafel, zeggen de makers van Against Erasure. Dit boek is een antwoord daarop, want zonder een verleden hebben de Palestijnen geen heden en geen toekomst.

‘Al wat ik kon denken terwijl ik door deze fotopagina’s bladerde, was: wat hebben ze met Palestina gedaan?’, schrijft auteur Mohammed El-Kurd in het voorwoord van het heruitgegeven fotoboek, dat vorig jaar de Palestijnse boekenprijs won. ‘Onze ogen ontmoeten Palestina zelden zoals het was vóór het Israëlische regime: niet beschreven met kwalen en slachtofferschap, maar Palestina als een ondernemende gemeenschap met een veelzijdige cultuur en tradities.’

Israëlische ordetroepen roofden in 1948, naast meubels en kunst, ook 70.000 boeken uit de huizen van gevluchte Palestijnen.
Jurgen Maas, uitgever

De Spaanse fotografe en journaliste die het boek samenstelden, slagen erin om net dat beeld te laten zien, met foto’s die getuigen van een herkenbaar, vooroorlogs en mondain verleden. Een trouwfoto. Een telg van de al-Farra-familie op de fiets die met bewuste blik in de lens kijkt. De zwoele Alexia Khoury in avondjurk, schrijlings op een divan. Een hip voetbalteam. Een vliegtuig van Palestine Airways Ltd.     

Maar deze foto’s van voor 1948 zijn meer dan herinneringen aan een rijk cultureel leven. Ze tonen dat de geschiedenis van de Palestijnen niet de pseudogeschiedenis is die hun wordt toegedicht. Dat schrijft ook de Spaanse professor Pedro Montavez in het boek. De Palestijnse geschiedenis is niet de niet-geschiedenis die pas begon in 1948, ze bestond voor er nog maar sprake was van Palestijns verzet tegen hun uitroeiing.

Picknick in Haifa, 1942

De Grote Boekenroof

Memoires van een kip is het eerste boek in een reeks waarmee de Nederlandse uitgever Jurgen Maas Palestijnse boeken uit de eerste helft van de twintigste eeuw uit de vergetelheid wil halen. ‘De meeste Palestijnse boeken van voor 1948 zijn door Israël als “opgegeven eigendom” verklaard’, zegt Maas. Of Memoires van een kip zo’n boek is, is moeilijk te achterhalen. Maar de uitgever koppelt de fabel wel aan de systematische inbeslagname van Palestijnse boeken door Israël in 1948.

Het vernietigingsproces van het Palestijnse weefsel was ingezet. Dat proces gaat tot vandaag door, met de totale vernietiging van Gaza als absoluut dieptepunt.

In de film The great Book Robbery (2012) documenteert de Israëlische filmmaker Benny Brunner nauwgezet de cultuurroof tijdens de oprichting van de nieuwe Israëlische staat in 1948. Israëlische ordetroepen roofden dat jaar, naast meubels en kunst, ook 70.000 boeken uit de huizen van gevluchte Palestijnen. Die boeken, waarvan een deel door Israël is bestempeld als “opgegeven eigendom”, zijn tot vandaag ondergebracht in onder meer de Israëlische Nationale Bibliotheek en de legermagazijnen.

Brunner praatte met historici die er onderzoek naar deden en die getuigen over het rijke culturele leven en de Palestijnse schrijvers van weleer. Jaffa en Haifa waren steden vol boekenwinkels en uitgeverijen, tot in 1948 een groot deel van de intellectuele elite noodgedwongen vluchtte.

Het vernietigingsproces van het Palestijnse weefsel was ingezet. Dat proces gaat tot vandaag door, met de totale vernietiging van Gaza als absoluut dieptepunt. Onder het bewind van de huidige Israëlische premier Netanyahu werden controversiële wetten goedgekeurd die erop gericht zijn de Palestijnse cultuur en geschiedenis te onderwerpen aan het officiële narratief van Israël: dat van een Joodse natiestaat. Het Palestijnse verhaal, zo zeggen de bewindvoerders in Israël, bestaat niet.

Met de Nederlandse vertaling van Memoires van een kip, een uitgave van 1943 van de Palestijnse schrijver Ishaq Musa al-Husseini, bewijst de Nederlandse uitgever Jurgen Maas het tegendeel. Palestijnse schrijvers brachten wel degelijk literaire parels voort. ‘De auteur schreef dit heel bijzondere boek al in 1940, vijf jaar voor Animal Farm van George Orwell uitkwam’, zegt Jurgen Maas. ‘Het weerlegt het westerse idee dat de roman in de Arabische wereld pas vrij laat op gang zou zijn gekomen.’

Al-Husseini’s boek wordt door velen gezien als een politiek boek, een allegorie op de prekoloniale ontwikkeling van de staat Israël in die jaren. De auteur zelf heeft die politieke verwijzing altijd ontkend. ‘Ik vertrouw de auteur als hij zegt dat hij een boek over kippen heeft geschreven, en niet over Palestijnen en Joden’, lacht Jurgen Maas. ‘Maar goed, al-Husseini heeft het boek geschreven in 1940. Toen was er al heel wat aan de hand in Palestina, er was net de Arabische revolte geweest. Dan denk ik niet dat iemand op dat moment een roman over kippen gaat schrijven.’

Deze recensie werd geschreven voor MO*155, het lentenummer van MO*magazine. Vind je dit artikel waardevol? Word dan proMO* voor slechts 4,60 euro per maand en help ons dit journalistieke project mogelijk maken, zonder betaalmuur, voor iedereen. Als proMO* ontvang je het magazine in je brievenbus én geniet je tal van andere voordelen.