Gouden Dageraad: fascistische staat binnen Griekse staat

Extra

Gouden Dageraad: fascistische staat binnen Griekse staat

15 juli 2013

Thug Politics — Greece

Door strenge besparingen brokkelt de Griekse overheid steeds verder af. Veel Grieken krijgen het gevoel dat de staat tekort begint te schieten in zijn dienstverlening en het garanderen van de veiligheid. Op de golf van het verloren vertrouwen in de staat surft de xenofobe en ultranationalistische Gouden Dageraad-beweging.

Gratis maaltijden, bloedinzamelingen: Gouden Dageraad doet goede werken. Maar er zit een adder onder het gras: de maaltijden zijn enkel voor Griekse armen, het bloed enkel voor Griekse patiënten. Migranten en buitenlanders zijn kop van jut en worden niet alleen fysiek en verbaal geïntimideerd, maar ook echt aangevallen. Er vielen al verscheidene doden.

‘Bij een overval of wanneer ik een probleem heb, bel ik de Gouden Dageraad. In geen tijd zijn ze hier’, zegt Mathina een winkeldame uit Athene. Gouden Dageraad claimt meer noodoproepen te ontvangen dan de nooddiensten van de overheid. Gouden Dageraad wil in dit gat springen de overheidsbesparingen sloegen en uitgroeien tot een staat binnen de staat, een ‘Griekse Hezbollah’.

Deze reportage schetst een grimmig beeld van de gewonde Griekse samenleving.