Het land van de vrouwen

Extra

Het land van de vrouwen

Het land van de vrouwen
Het land van de vrouwen

29 augustus 2012

In een patriarchale samenleving grijpen de vrouwen de macht en zitten de mannen aan de haard. Erotisch Links wint de verkiezingen in een fictief Latijns-Amerikaans land dat al jaren geteisterd wordt door corruptie. Een groep ambitieuze vrouwen wil de maatschappij zuiveren van ongelijkheid en onderdrukking, veroorzaakt door een alomtegenwoordige machocultuur. Ze regeren volgens het geluk-isme, een ideologie waarin niet het bruto nationaal product, maar wel het geluk van de bevolking als maatstaf geldt.

Ongelijkheid, onderdrukking, seksuele intimidatie en machtsmisbruik. Gioconda Belli klaagt de fundamentele problemen aan die eigen zijn aan haar Latijns-Amerika. Ze creëert een utopische samenleving die voortkomt uit eeuwenoude frustratie en onmacht, wat gauw leidt tot strenge maatregelen en extremistisch geweld. Een verhaal over politieke hoop en wanhoop, waar de schrijfster tijdens haar activistische verleden in Nicaragua zo vaak zelf mee geconfronteerd is.

De emotionele woordkeuze en de zoetelijke beschrijving van erotische taferelen doen vaak denken aan een stationsromannetje. Toch blijft Belli zeker niet aan de oppervlakte hangen en zet ze vastberaden een aantal kritische boodschappen neer. Luchtigheid en humor ontspannen de lezer in een actueel verhaal van fictieve politieke spanningen die tegelijkertijd een klare kijk geven op het machtsmisbruik van de Latijns-Amerikaanse machocultuur.

Het land van de vrouwen door Gioconda Belli is uitgegeven door De Geus. 256 blzn. ISBN 9789044518412

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).