In het oog van de storm

Extra

In het oog van de storm

In het oog van de storm
In het oog van de storm

Alma De Walsche

28 oktober 2012

Hoe meer de problemen zich opstapelen, hoe meer we uit het oog verliezen hoe de ecologische, de economische, de politieke en de sociale crisis met elkaar verweven zijn, en hoe de ene crisis brandstof is voor de andere.

In het oog van de storm. De eeuwige strijd van de mens tegen de golven van het klimaat: een fascinerende geschiedenis is een indrukwekkend werk. Met dit boek hebben Chris Jacobson en Luc Goeteyn titanenwerk geleverd. Vanuit een arendsperspectief kijken de auteurs naar de menselijke soort en hoe die zich de voorbije millennia gedragen heeft in interactie met haar medemensen en haar natuurlijke omgeving. Daaruit komt een ontluisterend beeld naar voren, dat duidelijk maakt welke enorme kloof er gaapt tussen onze biologische determinatie en de maatschappelijke opdracht waar we voor staan, nu we als wereldgemeenschap geconfronteerd worden met klimatologische wijzigingen en op de grenzen van de planeet stoten.

De economische crisis waarin Europa en de rest van de wereld wegzinken, dreigt ons het perspectief en het ruimere kader uit het oog te doen verliezen.

‘Het voor onze ogen veranderende klimaat is het gevaarlijkste zwaard van Damocles dat boven het hoofd hangt van onze geglobaliseerde beschaving’, aldus Jacobson en Goeteyn. Een boek dat focust op de grote lijnen en met zijn betoog dwingt om niet langer tijd te verliezen in dwaze discussies. Er is geen tijd te verliezen.

In het oog van de storm van Chris Jacobson en Luc Goeteyn is uitgegeven door ASP editions. 284 blzn. ISBN 9789057181443

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).