Het precariaat viert feest in Griekenland

Extra

Het precariaat viert feest in Griekenland

Het precariaat viert feest in Griekenland
Het precariaat viert feest in Griekenland

Terwijl Alexis Tsipras zich opmaakt voor zijn inhuldiging als kersvers premier, worden Europese politici geconfronteerd met een nieuw politiek landschap in Griekenland dat hen mogelijk zal dwingen het Europese besparingsbeleid te hertekenen. Gisteravond (25 januari) vierde Athene alvast uitbundig het nieuwe begin. Een visueel verslag door Tess Vonck.

Link

Lees meer over Syriza!

De linkse anti-besparingspartij Syriza behaalde een beslissende overwinning, maar net geen absolute meerderheid. Voor de Grieken zelf is deze overwinning vooral een momentum van het precariaat, de werkloze jongeren en arbeidersklasse wiens precaire bestaan door de crisis en het besparingsbeleid al zes jaar onderaan de bodem van de samenleving zwalpt.

Klik hier om de feiten over de verkiezingsuitslag op een rijtje te zien!

© Tess Vonck

Aanhangers van Syriza kijken vol spanning naar de eerste resultaten die binnenkomen. Deze worden op grote schermen meegegeven aan het publiek in Athene.

© Tess Vonck

Athene is duidelijk klaar voor een feestje en krijgt dat later op de avond ook.

© Tess Vonck

Die Linke, de meest “linkse” partij in de Bondsdag in Duitsland betuigt haar steun aan Syriza en diens leider Alexis Tsipras.

© Tess Vonck

Uit Portugal komt steun van het Bloco de Esquerda, het Links Blok of de lokale socialistische partij.

© Tess Vonck

Enkele mensen uit Finland laten het ook niet na hun vreugde met de wereld te delen.

© Tess Vonck

‘IMG, EU, en ECB, blijf kalm en ga naar de hel.’ Weinig plaats voor nuance op de straat na een politieke overwinning.

© Tess Vonck

Er wordt blij gedanst onder de vlag van de lokale universiteit.

© Tess Vonck

Zoi Konstantopoulou (onder, rechts) is advocate en maakt als stemmenkanon kans om minister van Justitie te worden. Ze belooft dan te strijden tegen corruptie.

© Tess Vonck

Na het feestvieren worden de straten schoongeveegd en vraag heel Europa zich af wat er staat te gebeuren in Griekenland.

© Tess Vonck

De feiten

  • Syriza heeft een akkoord bereikt met de kleine rechtse partij Onafhankelijke Grieken (ANEL). Deze namiddag (26 januari) wordt Syriza-leider Alexis Tsipras al benoemd tot premier.

  • Op het universiteitsplein in Athene werd Tsipras juichend onthaald. Verwijzend naar het neoliberale besparingsbeleid opgelegd door het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB), zei de toekomstige premier dat ‘de beslissing van de Grieken een boodschap is aan de hele Europese Unie om de vicieuze besparingscirkel van de Troika als een zaak van het verleden te beschouwen.’

  • Uittredend premier Samaras gaf in de eerste toespraak na de nederlaag van zijn partij gisteravond toe dat hij fouten had gemaakt, maar een zuiver geweten heeft.

  • Zoals verwacht behaalde het extreemrechtse Gouden Dageraad de derde plaats – ondanks het gegeven dat de helft van haar kandidaten in de gevangenis zit in afwachting van een proces op verdenking van criminele activiteiten.

  • De overwinning van links in Griekenland werd in Duitsland met alarmerende voorzichtigheid ontvangen. Duits bondskanselier Angela Merkel is duidelijk: ‘Voor ons is het belangrijk dat de gemaakte afspraken worden nageleefd.’

  • Ook Belgisch minister van Financiën Johan Van Overtveldt ziet weinig reden om de bestaande afspraken aan te passen. Toch sluit hij een herstructurering van schuld in onderhandeling met Syriza niet helemaal uit. ‘Er kan over modaliteiten gesproken worden, maar het spel van de monetaire unie volledig overboord gooien kan niet’, vertelde hij gisteren.

  • Op sociale media over heel Europa feliciteren linkse partijen Syriza met haar overwinning. Eén politicus van de Duitse socialisten Die Linke sprak zelfs van een ‘Europese lente’.

  • Al toen de eerste exit-polls bekend raakten, tweette Podemos, Syriza’s politieke “evenknie” in Spanje, met een sneer naar Angela Merkel dat Griekenland nu eindelijk een regering heeft, in plaats van een Duitse gezant.

“Los griegos vana tener un gobierno griego, por fin y no un delegado de Angela Merkel” @Pablo_Iglesias_ #elobjetivogrecia

— PODEMOS (@ahorapodemos) January 25, 2015