Het water is de achterkant van Ho Chi Minhstad

Extra

Het water is de achterkant van Ho Chi Minhstad

Het water is de achterkant van Ho Chi Minhstad
Het water is de achterkant van Ho Chi Minhstad

Wytske van Keulen

12 januari 2016

Reis mee naar Ho Chi Minhstad, Vietnam, met fotografe Wytske van Keulen. Een fotoreportage over verloedering en vooruitgang.

Geen centimeter is onbebouwd. Eindeloos veel paalwoningen op plekken waar eerst zachte oevers lagen. Daarachter zie je winkelhuizen, flatgebouwen en in de verte prijkt altijd de Bitexco Financial Tower boven alles uit. Dat is de dwarsdoorsnede van Ho Chi Minhstad.

Wie vanaf het water naar de stad kijkt, ziet ongelijkheid, vervuiling en een worsteling om te overleven.

In het centrum van de stad lijkt armoede ver weg. Naast de oude Franskoloniale villa’s verschijnen overal nieuwe gebouwen, er wordt gewinkeld en zwervers zie je niet. Maar als je vanaf het water naar de stad kijkt zie je ongelijkheid, vervuiling en de dagelijkse worsteling om te overleven.

In deze fotoreportage laat Wytske van Keulen het ware gezicht van de stad zien via een tocht langs het water en aan de hand van portretten van enkele bewoners die ze op haar weg tegenkwam.

Van Keulen maakte twee fotoreportages voor het boek Leven met de Mekong. In de tweede reportage trekt zij de stad uit en portretteert daar de bewoners van de delta.

In het centrum van Ho Chi Minhstad prijkt de Bitexco Financial Tower boven alles uit.
© Wytske van Keulen

Links: aan het kanaal woont Tini, die nog naar school gaat en dagelijks wordt opgevangen door een organisatie die zich inzet voor kansarme kinderen met hiv en aids. Rechts: het uitzicht van Tini over het water.
© Wytske van Keulen

Uitzicht over het Lo Gom-kanaal. Aan de oevers staan hutjes die steeds verder op het water worden uitgebreid.
© Wytske van Keulen

Het Lo Gom-kanaal dient als open riool. Het pikzwarte water stinkt en borrelt.
© Wytske van Keulen

Vanaf het dak ziet Tien in de verte de Phu My-brug liggen. De brug over de Saigonrivier verbindt de oude stad met het moderne Saigon South waar Tien vaak komt.
© Wytske van Keulen

Het Te-kanaal met in de verte de witte toren waar Tien woont.
© Wytske van Keulen

Links: bij de voordeur van meneer Van hangt een altaar met wierook. De kleine wierookhouders boven de drempel worden gebruikt door de twee andere gezinnen die ook hier in huis wonen. Rechts: meneer Van woont samen met zijn vrouw, vier kinderen en twee kleinkinderen. Om wat bij te verdienen verhuurt hij de zolder van zijn huis aan twee gezinnen.
© Wytske van Keulen

Mevrouw Tho in haar winkelboot op weg naar haar drijvende woning in Chau Doc in de Mekongdelta.
© Wytske van Keulen

Links: mevrouw Tho en haar kleinzoon in gesprek met neef Long, gids en docent Engels in Chau Doc. Rechts: het toilet in de drijvende woning van mevrouw Tho is een gat in de vloer boven het water.
© Wytske van Keulen

Een moessonbui op de rivier in de buurt van Can Tho in de Mekongdelta.
© Wytske van Keulen

In Leven met de Mekong beschrijft architect Joep Janssen de delta van de Mekongrivier, een van de meest bedreigde deltagebieden in de wereld. Janssen woonde en werkte vier jaar in Ho Chi Minhstad. De boeren, vissers en stadsbewoners in de Mekongdelta nemen in hun eigen leefomgeving veerkrachtig initiatieven om te overleven én te profiteren van het wassende water. Janssen zet hun verhalen af tegen de aanpak van Nederlandse ingenieurs die Vietnam over de kustverdediging adviseren. Hij vergelijkt de Mekongdelta met andere delta’s zoals die in Jakarta en van de Nijl in Egypte en laat in een historische analyse zien hoe de ontwikkeling van de stad en zijn architectuur zijn beïnvloed door de Franse kolonialen, maar ook door de Amsterdamse grachtengordel.

In Nederland en België is het boek te koop in de boekhandel en direct te bestellen bij uitgeverij Blauwdruk. Buiten Nederland en België is de Engelstalige editie van het boek te bestellen bij Idea Books. Prijs € 29,90. ISBN 978-90-75271-88-1 (Nederlandstalige editie). ISBN 978-90-75271-94-2 (Engelstalige editie).