Hoe wordt je stinkend rijk in het nieuwe Azië?

Extra

Hoe wordt je stinkend rijk in het nieuwe Azië?

Hoe wordt je stinkend rijk in het nieuwe Azië?
Hoe wordt je stinkend rijk in het nieuwe Azië?

Mohsin Hamid behoort tot de beste schrijvers van Zuid-Azië en dat bewijst hij met deze derde roman – de tweede in Nederlandse vertaling. Hamid hanteert het sjabloon van een zelfhulpboek om het verhaal van zijn twee hoofdpersonages te ontwikkelen. De zelfhulpstijlfiguur laat Hamid toe een striemende aanklacht tegen de Pakistaanse maatschappij neer te schrijven met een lichtheid van toon die zijn inhoud beschermt tegen de vervelende voorspelbaarheid van het politieke pamflet.

De zelfhulpstijlfiguur laat Hamid toe een striemende aanklacht tegen de Pakistaanse maatschappij neer te schrijven met een lichtheid van toon die zijn inhoud beschermt tegen de vervelende voorspelbaarheid van het politieke pamflet.

De focus in Hoe word je stinkend rijk ligt op de degeneratie van de Pakistaanse economie van feodale ongelijkheidsmachine tot maffia-achtige uitbuitingsorganisatie. Als het hoofdpersonage, dat zoals iedereen in het boek naamloos blijft, aan het einde van zijn leven ziet dat de waterhandel waarmee hij rijk geworden was het grondwater uitput en het land droogzet, noteert de schrijver dat niet alleen de modder uitdroogt tot gebarsten aarde, maar dat ook de samenleving barsten vertoont, ‘steeds breder wordende, zichtbare kloven tussen jongeren… opgesplitst in tal van ondoorgrondelijke stammen…’

De roman sluit af met een verontschuldiging aan de lezer omdat het boek misschien toch niet het best mogelijke zelfhulpaanbod bood, maar geen lezer die zich daarover zal beklagen. De afsluitende hoofdstukken zijn namelijk van een zo hartverwarmende intimiteit, dat het hele streven naar rijkdom zonder meer vergeten wordt.

Hoe word je stinkend rijk in het nieuwe Azië? Door Mohsin Hamid is uitgegeven door De Bezige Bij. 235 blzn. ISBN 978 90 234 7894 2