Honing proeven

Extra

Honing proeven

Honing proeven
Honing proeven

Er hing een rood stickertje op mijn exemplaar van Honing proeven. Daarop werd verduidelijkt dat het hier om een “erotische roman” ging. Alsof ik de blote billen en het onzichtbaar gemaakte geslacht niet zélf kan lezen. Waarschuwing: wie op zoek is naar harde kicks komt bij Salwa Al Neimi van een onthaarde reis terug.

Er wordt wel eens wat gezogen of gelikt in dit boek, maar de meeste seksscènes zijn alleen voor pubers -en adolescenten, alla- opwindend genoeg om naar terug te bladeren. Een uitgebreid citaat om de echte toon van het boek te illustreren: ‘Als gewoonlijk was ik helemaal nat toen ik bij hem kwam.
Het eerste wat hij deed was zijn vinger tussen mijn benen steken op zoek naar “de honing” zoals hij het noemde. Hij proefde het, kuste me diep in mijn mond. Ik zei: “Het is wel duidelijk dat jij de aanbevelingen van de profeet in praktijk brengt en je door hem laat leiden: “Niemand van u mag zijn vrouw nemen zoals dieren dat doen. Laat er een profeet tussen jullie zijn in de vorm van een kus en een woord.” Aisha, een van de vrouwen van de profeet, heeft overgeleverd: “Voor de profeet van God een van ons kuste, zoog hij eerst op onze tong.”
Het boek van Al Neimi is niet alleen een ode aan de lichamelijke liefde -die op religieuze gronden als intrinsiek goed en nastrevenswaard gezien wordt door het ik-personage- maar ook aan tegendraadse ideeën en de zaligheid van het denken. Niet toevallig wordt de voornaamste minnaar waarover de ik-persoon vertelt aangeduid als “De Denker” -al doet hij duidelijk meer dan alleen maar cerebrale hoogstandjes uitvoeren.
‘Waarvandaan springt de liefde op, vroeg Ibn Arabi zich al af. “Ik houd van datgene wat mij verlicht en vervolgens het donker in mij intenser maakt”, antwoordde René Char.’ (blz. 90) Dit soort complexe redenering wordt in Honing proeven net iets te veel afgewisseld met zogenaamd openhartige verhalen over seks, terwijl de opwinding juist ligt in het ontdekken van een uitgebreide Arabische literatuur over seksualiteit die niet puriteins of moraliserend is, maar ongegeneerd vitaal en vrij.
‘Tegen Mazied werd gezegd: “Jouw vrouw houdt van vrouwen.” Hij antwoordde: “Ik heb het haar bevolen. Het is goed voor haar en het zuivert de opening van haar vagina. En wanneer er een lul in komt, dan kan zij hem beter waarderen.” Het is een citaat dat niet echt klopt met de visie op Arabische en islamitische culturele erfenis zoals die gezien wordt vanuit het Westen of zoals die voorgesteld wordt door de nieuwe zuiveren, de Salafisten. In die zin is deze honing balsem op de ziel van iedereen die hoopt dat gelovigen ook gewoon volbloedmensen kunnen zijn. Met (verborgen) verlangens, seksuele driften en geneugten, en taalvaardigheden om te verleiden…
Honing proeven door Salwa Al Neimi is uitgegeven door Meulenhoff. 144 blzn. ISBN 9789029082020