Hoop op verandering

Extra

Hoop op verandering

Hoop op verandering
Hoop op verandering

De werken van Noam Chomsky zijn een literair genre op zich. De inmiddels 83 jaar oude linguïst en politiek analist sprak onlangs in Brussel tweemaal voor een afgeladen volle zaal. Ook zijn nieuwste boek Hoop en vooruitzicht zal ongetwijfeld de weg vinden naar het grote publiek –alleszins naar wie op zoek gaat naar een dissidente kijk op de internationale politiek. Het boek is een bundeling van essays en voordrachten uit de periode 2006-2009, die uitgebreid en geactualiseerd werden.

Het eerste deel focust op Latijns-Amerika. Voor Chomsky is dat het continent van de hoop, met de linkse revoluties van Venezuela, Bolivia en Ecuador. Vooral over Bolivia is hij lyrisch. Soms echter lijkt Chomsky’s lofzang op het linkse proces in die landen veeleer oppervlakkig en te zeer ingekleurd door een analysepatroon van tijdens de Koude Oorlog.

In deel twee, over Noord-Amerika, komen de onopgeloste conflicten van Irak en het Midden-Oosten aan bod. Voor Chomsky kon de Amerikaanse president Obama daar veel meer rond doen. Dat de Arabische wereld nu in rep en roer staat, vindt hij “normaal”, gezien de ondraaglijke dictaturen. Maar alle goede bedoelingen van het Westen haalt hij genadeloos onderuit. ‘De westerse machten zijn helemaal niet geïnteresseerd in democratie in de Arabische landen.’ Een kort hoofdstukje is gewijd aan de uitdagingen van deze eeuw. Die zijn volgens Chomsky de beperkte toegang tot de menselijke basisbehoeften en de nucleaire dreiging. De analyses van Chomsky houden ongetwijfeld steek, maar tegelijk laten ze een deel van de werkelijkheid onderbelicht. Soms krijg je bij het lezen van zijn essays de indruk dat de wereld nog steeds dezelfde is als die van voor 9/11 en voor de economische crisis van 2008. (adw)

Hoop en vooruitzicht door Noam Chomsky is uitgegeven door EPO. 344 blzn. ISBN 9789064457319

Je kan dit boek met 2,5 euro korting bestellen bij De Groene Waterman.