Gent en Garde: van het resto restje tot donderdag veggiedag

Extra

Gent en Garde: van het resto restje tot donderdag veggiedag

Gent en Garde: van het resto restje tot donderdag veggiedag
Gent en Garde: van het resto restje tot donderdag veggiedag

Roxane Reza

14 september 2015

Katrien Verbeke werkt voor stad Gent en coördineert Gent en Garde, ‘dat is onze voedselstrategie waarmee we het voedselsysteem lokaler en duurzamer willen maken’. Gent en Garde is de Oost-Vlaamse finalist voor de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties.

Één van de grote successen is Donderdag Veggiedag. Begin dit jaar hebben we ook het Resto Restje gelanceerd bij de horeca, in navolging van de doggiebag die in heel de wereld bestaat maar in België amper gebruikt wordt. Uit onderzoeken blijkt dat we een veel hogere deelname aan Donderdag Veggiedag hebben in Gent dan in andere Vlaamse steden of in Brussel, en we gaan nu voor de derde keer Resto Restjes bijbestellen. Dus we zien dat investering en promotie door de stad kan leiden tot een gedragsverandering bij mensen’, vertelt Katrien Verbeke.

‘We krijgen de vraag van de winkels om hun overschotten te herverdelen naar sociale actoren zoals sociale restaurants en voedselbanken. Eigenlijk is dat tot nu toe mislukt. We hebben iedereen samengebracht, maar de ene had geen vervoer om het voedsel te gaan halen en de andere had geen frigo om het op te slaan, of een chef met een vast menu zonder flexibiliteit. We blijven wel pogingen doen om een antwoord te vinden.’

De grootste uitdaging is voor mij om impact te hebben op de grote spelers. Voor een supermarkt is Gent klein. Voor een sociaal restaurant is de stad belangrijk. Dus je hebt veel minder impact, en eigenlijk wil je daar ook op wegen.’