Kaleidoscoop

Extra

Kaleidoscoop

Kaleidoscoop
Kaleidoscoop

Over De Witte Tijger van Aravind Adiga schreven we in MO*: ‘Adiga slaagt erin om de harde werkelijkheid van de Indiase armen te beschrijven met een verfrissende mix van ironie en een bijna koele afstandelijkheid.’

Deze Tijger werd met zo veel boem en paukenslag ontvangen in Europa en de Verenigde Staten (niet in India, want daar was het Engels lezende publiek niet gecharmeerd door de kritische beschrijving van hun economische wonder) dat het een beetje bang afwachten was of de opvolger dezelfde frisse taal en rauwe energie zou uitstralen. Die opvolger verscheen intussen onder de titel Tussen de aanslagen.
Deze “nieuwe” roman, die in feite eerst geschreven werd, haalt het niveau van De Witte Tijger, al vraagt het boek wellicht een beetje meer inspanning van de lezer. De periode waarin het verhaal zich afspeelt is niet het voorbije decennium –al verwacht een door nieuws geconditioneerde lezer natuurlijk dat de aanslagen uit de titel verwijzen naar New York en Mumbai– maar de periode tussen de politieke moorden op premier Indira Gandhi (1984) en haar zoon, premier Rajiv Gandhi (1991).
Terwijl de Tijger een spannend opgebouwde roman was met verrassende wendingen, is deze Aanslagen in feite een collectie kortverhalen die allemaal in hetzelfde tijdperk en dezelfde Zuid-Indiase stad spelen. De sociale blik van de auteur is de lijm die de veelkleurige scherven werkelijkheid aan elkaar kleeft. Het resultaat is geen klassieke roman, maar een caleidoscopische beschrijving van de kleinstedelijke wereld. Aravind Adiga levert zijn beeld van het leven zoals het in India is af met veel inleving, maar hij blijft een onbarmhartige chroniqueur van de kleine kanten van een grote natie. Gelukkig maar.
Tussen de aanslagen door Aravind Adiga is uitgegeven door De Bezige Bij. 312 blzn. ISBN 978 90 234 5039 9