Koloniale blik

Extra

Koloniale blik

Koloniale blik
Koloniale blik

De tv-berichtgeving naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Congo heeft veel kritiek gekregen omwille van de nostalgische inslag en het gebrek aan kritiek op de koloniale periode. Wie met een echte en onversneden koloniale blik naar Congo wil kijken, kan daarvoor gebruik maken van de dvd’s die Cinematek deze maand uitbracht.

Daarin worden een aantal kortfilms gebundeld uit de periode 1925-1955. Het is niet de bedoeling om waarheidsgetrouwe documentaires over die periode te tonen, maar wel om de hedendaagse kijker te laten kennismaken met de manier waarop de koloniale propaganda de toestand in Congo en het werk van de Belgische administratie, missies en ondernemers in de kolonie voorstelde.
Pionier Ernest Genval maakte zijn eerste films rond 1925, Gérard De Boe bouwde een omvangrijk en veelzijdig oeuvre uit vanaf 1937, André Cauvin ten slotte maakte in 1955 zijn meest bekende film Bwana Kitoko, het meeslepende verslag van koning Boudewijns eerste reis naar het zwarte continent. Bij de dvd’s hoort ook een boekje dat een en ander historisch kadert. Uitermate boeiend.
Belgisch Congo met films van Gérard De Boe, André Cauvin en Ernest Genval is een uitgave van Cinematek.  Informatie op www.cinematek.be.