Kringloopnetwerk in Henegouwen bedient 23 gemeenten

Extra

Kringloopnetwerk in Henegouwen bedient 23 gemeenten

Kringloopnetwerk in Henegouwen bedient 23 gemeenten
Kringloopnetwerk in Henegouwen bedient 23 gemeenten

Daan Nicolay

06 oktober 2016

Ressourcerie le Carré recycleert materialen en goederen in Henegouwen. In 23 gemeenten kunnen inwoners hun goederen gratis laten ophalen, die dan in een van de vijf winkels verkocht worden. In hun tewerkstelling proberen ze ook zo veel mogelijk langdurig niet-gekwalificeerde werklozen in het project te integreren.

David Squire van Ressourcerie le Carré: Ons succes? We zijn in 2004 begonnen met een kleine winkel en drie werknemers. Nu, twaalf jaar, later hebben we ongeveer zeventig werknemers, vijf winkels en twee fietspunten. Jaarlijks halen we om bij de 2.000 ton herbruikbare goederen op. Het idee van kringloopactiviteiten bestond wel al in Vlaanderen en hebben we op een succesvolle manier naar Wallonië overgezet, waar we het eerste kringloopcentrum zijn.

Wat moeilijk is voor ons, is dat de tewerkstellingsmogelijkheden in Vlaanderen en Wallonië niet gelijklopen. In Wallonië is het veel moeilijker om een sociale economie te ontwikkelen. Sociale werkplaatsen bijvoorbeeld, die de kringloopsector groot hebben gemaakt in Vlaanderen, bestaan niet in Wallonië. We hebben op dit moment 22 zelfstandige werkkrachten voltijds in dienst. Als we er meer willen aanwerven, moeten we een hele constructie met allemaal verschillende vzw’s opzetten. De regelgeving heb ik wel onderschat. Het is erg frustrerend om de Waalse gemeenschap te horen zeggen dat je er over moet denken om je activiteiten in te perken.

Diversificatie is voor ons de uitdaging voor de toekomst. We hebben ons netwerk uitgebouwd op het vlak van kringloopactiviteit, waar we goed in zijn, met de vijf winkels en twee fietspunten. _U kunt tot 16 november voor dit project stemmen op de website van de Grote Prijs Toekomstige Generaties._Nu moeten we andere activiteiten zoeken, zoals fietsen, daar willen we ons verder op uitbouwen, want daar zit toekomst in. Dat kunnen ook andere projecten zijn, zolang het binnen onze doelstelling van duurzame ontwikkeling blijft, is er nog wel veel werk mogelijk.