M-Fair Mechelen_ To swish or not to swish …

M-Fair Mechelen_ To swish or not to swish …

M-Fair Mechelen_ To swish or not to swish …
M-Fair Mechelen_ To swish or not to swish …

Rebecca Pers

25 oktober 2015

Duurzame modehappenings rijzen als paddestoelen uit de herfstgrond.  Vorig jaar in maart was er het zeer gesmaakte Fair Fashion Fest in Gent, gevolgd door MOOI in Antwerpen en 100% Schoon in Hasselt… om er maak enkelen op te noemen. Kortom, er beweegt wat bij de fashionista’s en Mechelen mocht niet langer in het rijtje ontbreken. Zondag 11 oktober was het zover, de Lamotsite, een voormalige brouwerij werd omgetoverd tot een modewalhalla met  allerlei workshops rond recy(kl)eren, een repair café, modebabbels en een duurzame modebeurs met modeshow die bewees dat eerlijk gemaakt ook hip en mooi kan zijn.

Blinken in een vers geswishte trui

En aangezien ik hier achter m’n klavier zit te blinken in een vers geswishte zwarte trui ga ik daar graag wat dieper op in. Want wat is het en hoe werkt het?

Tijdens een swishing ruil je je kledij, schoenen of accessoires in voor punten. Je gaat langs de controle met je spulletjes waar alles wat hopeloos gedemodeerd, vuil of stuk is genadeloos wordt geweigerd. Terecht want het moet wel modebewust blijven. Voor een basisstuk bijvoorbeeld een T-shirt krijg je één punt, met een bijzonder stuk kan je twee of drie punten verdienen. Je krijgt een kaartje met je puntenaantal op en daarmee kan je dan shoppen, waarbij een stuk minimum één en maximum drie punten ‘kost’ aan de kassa. Heerlijk om te kiezen en te passen terwijl je portemonnee lekker op de knip blijft. Toch je ding niet gevonden, geen probleem want je punten blijven geldig op het volgende swishing event. Leuk om met vriendinnen te doen maar ook best fijn alleen. Een ding moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen, je krijgt een beetje een het-is-de-eerste-dag-solden-effect dus sommige vrouwen graaien er in een moordend tempo op los. Enige gezonde assertiviteit komt dus van pas.

Novemberagenda

11 november ben ik er weer bij tijdens de swishing om Annemie Struyf’s 30 Dagen Dingen Delen project te ondersteunen in de modestad bij uitstek, Antwerpen. De daaropvolgende swishing is in Dilbeek, 29 november. Allen daarheen tenzij u net als ik in Parijs zit voor de klimaattop, dan heeft u een geldig excuus. Schrijf je in via http://www.swishing.be/

Vrijwillige mode-ambassadrices, stylistes, restylers, kappers, sponsors zijn ook nog steeds welkom. Geïnteresseerd? Werp een blik op http://www.swishing.be/over-swishing/we-zoeken

Tags