Menselijk oog (nog) onmisbaar bij datamining

Menselijk oog (nog) onmisbaar bij datamining

Menselijk oog (nog) onmisbaar bij datamining
Menselijk oog (nog) onmisbaar bij datamining

Niel Staes

16 augustus 2012

De hoeveelheid data die dagelijks wordt gegenereerd, is gigantisch, daar hoeft geen tekening bij. Om uit die hooiberg van “Big Data” toch relevante informatie en bijpassende conclusies te halen, is datamining het ordewoord. Maar wat van een beetje ouderwetse menselijke samenwerking? Zo blijkt niets beter dan het menselijke oog om bergen fotomateriaal te interpreteren.

Hooiberg nr. 1_ Flickr. In mei 2011 trekt Guek Hock Ping de jungle in van Maleisië op zoek naar insecten. Als amateur natuurliefhebber neemt hij een pak foto’s die dag en plaatst ze op Flickr. Enkele maanden bekijkt Shaun Winterton, een bioloog uit Californië, de foto’s en ontdekt hij bij toeval dat één van de insecten een onbekende soort is. Et voilà, de naald is gevonden. Vorige week werd hun ontdekking gepubliceerd en is de wetenschap een nieuwe insectensoort rijker … gevonden, niet in de jungle, maar op Flickr.

Hooiberg nr. 2_ Google Earth. Angela Micol, die zichzelf een ‘anomalist’ noemt, speurt online naar archeologische sites. Op 10 augustus pakt ze uit met een ongelooflijke ontdekking: twee voorheen onbekende piramides in de Egyptische woestijn. De foto’s laten er geen twijfel over bestaan, maar het nodige veldwerk is nog wel vereist. Angela droomt er nu van om mee ter plekke te gaan graven.

Tags