‘MO* helpt me om de wereld te verkennen’

Extra

Waarom Jonas Van der Slycken proMO* is

‘MO* helpt me om de wereld te verkennen’

Mouna Kante

18 maart 20246 min leestijd

Jonas Van der Slycken is econoom, schrijver en gastprofessor aan de UGent. In september 2023 verscheen zijn boek Genoeg voor iedereen. Naar een economie die zorgt voor mens en planeet. Verschillende lezers zullen Jonas ook kennen van zijn columns en opiniestukken voor MO*. Daarin werpt hij een verfrissende blik op onze op hol geslagen groei-economie. Jonas leest en steunt MO* al jaren en legt in dit interview uit waarom.

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Waarom leest u MO*?

Jonas Van der Slycken: Ik lees MO* om verschillende redenen. In de eerste plaats omdat ik nieuwsgierig ben naar diepgravende verhalen over wat er speelt in de wereld en wat er omgaat tussen mensen.

Waarom ik MO* ook lees, is omdat MO* me helpt om mee de wereld te exploreren en te verkennen. Door MO* te lezen, voel ik verbinding met verhalen van mensen uit de hele wereld.

MO* legt ook goed de link tussen lokale aspecten en mondiale verhalen. Ik denk bijvoorbeeld aan een recent artikel over energiegemeenschappen in Mechelen. Ook de columns en het nieuws over wetenschappelijke studies lees ik graag om op de hoogte te blijven.

De foto’s in het magazine spreken me ook erg aan. Op die manier zie je de wereld en kun je reizen, puur door MO* te lezen. MO* biedt een goede lens en verrijkend perspectief op de wereld.

Weet u nog hoe en wanneer u voor het eerst in contact bent gekomen met MO*?

Jonas Van der Slycken: Dat was in mijn tienerjaren. Wij hadden thuis het magazine. Mijn moeder heeft mee mijn interesse voor mondiale thema’s en duurzaamheid aangewakkerd. MO* gaat dus al een tijdje met ons mee.

Nadien ben ik zelf abonnee geworden en heb ik zelf ook opinies en open brieven bij MO* gepubliceerd toen ik aan mijn doctoraat bezig was. Daarna vroeg MO* me om columnist te worden. 

Wat is het eerste artikel dat u bij MO* las?

Jonas Van der Slycken: Dat weet ik niet zo goed meer, maar er zijn twee verhalen die mij wel bijgebleven zijn en die volgens mij MO* typeren. Ze tonen aan hoe scheefgetrokken de globalisering en de wereldeconomie zijn.

Eén verhaal gaat over de visdiefstal in de kustwateren van West-Afrika, waarbij Europese schepen die wateren leegvissen voor onze visconsumptie. De lokale bevolking is daarvan de dupe. Wie kan, probeert te migreren naar Europa. Het is me zo goed bijgebleven omdat ik als tiener de regio bezocht.

Het andere verhaal gaat ook over ongelijke handel en heb ik in mijn boek verwerkt. Omdat Europa de export van landbouwproducten subsidieert, worden tomatenconserven heel goedkoop gedumpt op de markt in Ghana. Een blik tomaten wordt voor 65% betaald met Europees belastinggeld. Daardoor komen de lokale boeren onder druk te staan.

Er is geen Ghanese tomatenboer meer te vinden, omdat hij volledig uit de markt geconcurreerd is door die Europese dumping. Dit heeft als gevolg dat veel Ghanezen uit hun dorpen wegtrekken om in Europa te gaan werken en wonen, bijvoorbeeld op tomatenboerderijen in Italië. Dit verhaal illustreert hoe die ongelijke handel de migratie voedt.

Voor welke thema’s in MO* hebt u specifieke interesse?

Jonas Van der Slycken: De ongelijke handel en ongelijke wereldverhoudingen zijn belangrijke interesses. Een ander aspect van waarom ik MO* zo boeiend vind, is de geopolitiek en welke conflicten er gaande zijn wereldwijd, conflicten waar je niet altijd van op de hoogte bent als je alleen de reguliere media leest.

‘Door MO* te lezen voel ik verbinding met verhalen van mensen uit de hele wereld.’

Ook de problemen die de grondstoffenhonger van het Globale Noorden veroorzaken voor het Globale Zuiden kaart MO* aan en vind ik zeer interessant. 

Het aspect van verbinding tussen mensen en landen vind ik ook bijzonder boeiend. Dit laat immers zien dat er heel veel dingen zijn die we delen en gemeen hebben. Ook mensenrechten, inclusie en vrede zijn heel belangrijke thema’s die MO* belicht, waardoor ik niet op mijn honger blijf zitten.

Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?

Jonas Van der Slycken: Verhalen die mijn interesse opwekken, zijn die over wat er schort en beter zou kunnen op politiek vlak. Ook concrete verhalen van mensen die zich verenigen en aan de slag gaan om een probleem aan te pakken, vind ik belangrijk. Een kritische toets en analyse van het beleid vind ik ook onontbeerlijk en zie ik vaak terugkomen bij MO*.

Daarnaast lees ik graag menselijke en moedige verhalen die tegen de stroom ingaan en tonen hoe het anders kan.

Omdat ik zelf met economische systeemverandering bezig ben, vind ik het inspirerend en interessant om te zien hoe mensen hoop en moed putten uit concrete initiatieven en hoe zij door het leven gaan en staan.

Waarom vindt u dat MO* niet achter een betaalmuur mag verdwijnen?

Jonas Van der Slycken: Een journalistiek medium, dat zoals MO* onafhankelijk en kwaliteitsvol is, vind ik ontzettend belangrijk. Ik zie MO* eigenlijk als iets gemeenschappelijks, dat toegankelijk en beschikbaar moet zijn voor iedereen om zich goed te informeren over de wereld en moed en inzicht te tanken.

‘Ik vind het positief dat MO* de tijd neemt om dieperliggende verhalen te doorgronden en uit te spitten.’

Onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek is ook een belangrijke basis voor onze democratie die niet zomaar achter een betaalmuur mag verdwijnen.

Waarom bent u proMO* ambassadeur geworden? Waarom steunt u MO*?

Jonas Van der Slycken: Ik ben proMO*ambassadeur omdat veel zaken waarmee ik bezig ben, en ook de waarden die ik heb, gelijklopen met MO*. Ik denk aan rechtvaardigheid, duurzaamheid, mensenrechten, begrip en een kritische blik.

MO* brengt verhalen die ertoe doen en staat voor onafhankelijke journalistiek die de democratie versterkt. 

MO* zet ook in op trage journalistiek en gaat voorbij aan de waan van de dag. Ik vind het positief dat MO* de tijd neemt om dieperliggende verhalen te doorgronden en uit te spitten. MO* is voor mij een goede gids die je meeneemt op reis bij mensen over heel de wereld en duidelijk maakt wat er leeft en speelt.

Word net als Jonas Van der Slycken proMO* voor maar 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar: MO.be/promo

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Tags