MO*docs: El Gusto

Extra

MO*docs: El Gusto

19 april 2012

TEASER El Gusto le film V7 digitalcut_h264

Toen in 2003 Safinez Bousbia door de nauwe straatjes van de kasbah in Algiers liep, ontmoette zij een oude winkelier die haar foto’s toonde van de orkesten die in de jaren ’40 de chaabi vertolkten. Deze volkse muziekstijl werd zowel uitgevoerd door moslims als door joden. Met de onafhankelijkheid van 1962 vertrokken de joodse musici naar Frankrijk en bleven de Arabische musici in Algerije verweesd achter en verdween de chaabi ook in de vergetelheid.

Safinez Bousbia besloot op zoek te gaan naar de overlevenden en vond in Algiers, Marseille en Parijs oude mannen terug, tussen de 72 en 98 jaar, die zich nog de glorietijd konden herinneren. De meesten leefden in armoede, met de littekens van de Frans-Algerijnse oorlog. De ontmoeting met deze veteranen leidde tot de oprichting van het orkest El Gusto, dat aan een wereldtour begon met optredens in Berlijn en Parijs.

El Gusto betekent zoveel als “plezier” of “goesting” en vat de gevoelens samen waarmee in de jaren ’50 de Arabische en Joodse musici zich de kleren van het lijf speelden in Algiers. Velen zullen bij het kijken naar deze film de vergelijking maken met Buena Vista Social Club en zullen net als toen na de film onmiddellijk de muziek gaan kopen!

Op het filmfestival Open Doek presenteert MO*journaliste Olivia Rutazibwa een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland met als titel ‘MO*docs’. Het zijn documentaires die de MO*stempel verdienen omdat ze op een toegankelijke manier inzicht geven in actuele maatschappelijke thema’s. Verschillende documentaires worden gevolgd door een boeiend gesprek met regisseurs of experts ter zake.

El Gusto wordt getoond op zaterdag 28 april. Bekijk het volledige programma van MO*docs.