MO*docs: Mama Africa

Extra

MO*docs: Mama Africa

05 april 2012

MAMA AFRICA — MIRIAM MAKEBA OFFICIAL MOVIE TRAILER

Miriam Makeba was de allereerste Afrikaanse muzikant die uitgroeide tot een internationale ster, onder meer dankzij haar wereldhit Pata Pata. Haar muziek beïnvloedde artiesten van over de hele wereld, maar tegelijk bleef ze trouw aan haar Zuid-Afrikaanse roots met haar boodschap tegen racisme en armoede. Ze wordt omwille van haar overtuiging verbannen en pas in 1990, wanneer Nelson Mandela is vrijgelaten, keert ze terug naar haar vaderland.

Mama Africa biedt via archiefbeelden (de oudste beelden dateren uit de jaren vijftig) en interviews met familieleden en vrienden een overzicht van meer dan 50 jaar carrière en toont de vrouw achter het wereldicoon. Deze toegewijde biopic is geregisseerd door Mika Kaurismäki – broer van Aki. Hij is erin geslaagd haar bewogen leven overzichtelijk te krijgen, zonder dat je een overdaad aan informatie op je afgevuurd krijgt.

De nadruk legt hij vooral op haar vaak opzwepende en soms ontroerende muziek. Van het unieke beeldmateriaal dat we te zien krijgen gaat nog altijd een enorme kracht uit. Een ode aan het bruisende leven van een van de meest getalenteerde zangeressen die de twintigste eeuw gekend heeft, stilzitten is er echt niet bij!

Op het filmfestival Open Doek presenteert MO*journaliste Olivia Rutazibwa een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland met als titel ‘MO*docs’. Het zijn documentaires die de MO*stempel verdienen omdat ze op een toegankelijke manier inzicht geven in actuele maatschappelijke thema’s. Verschillende documentaires worden gevolgd door een boeiend gesprek met regisseurs of experts ter zake.

Mama Africa wordt getoond op zondag 22 april. Olivia gaat in gesprek met de Belgisch-Congolese cineaste Monique Mbeka Phoba. Bekijk het volledige programma van MO*docs.