Waarom Nic Balthazar proMO* is

‘Er moet een medium bestaan dat voedzamer is en dat iets minder fastfood is’

© Iratxe Álvarez

Nic Balthazar (57) is televisiemaker en filmregisseur, bekend van films als Ben X of Tot Altijd. Hij is al jarenlang klimaatactivist en medeoprichter van de Klimaatzaak, maar ook initiatiefnemer van massa-acties als Sing for The Climate. In september 2022 komt zijn documentaire Duty Of Care in de bioscopen, over hoe klimaatzaken de meest efficiënte koevoet kunnen zijn voor een echte transitie. Hij legt uit waarom hij besloot proMO* te worden: ‘Hoe groter de wereld wordt, hoe meer we ons druk lijken te maken om het allerkleinste akkefietje.’

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Hoe en wanneer bent u in contact gekomen met MO*?

Nic Balthazar: Ik geloof dat ik MO* al ken sinds het bestaat. Vanaf het prille begin in 2003 vond ik het interessant dat er zoiets als een mondiaal magazine uitgegeven wordt. Een blad dat onze blik verruimt en ons naar plekken brengt waar reguliere media meestal weinig aandacht aan schenken.

We hebben al snel de neiging om onze eigen werkelijkheid onder een vergrootglas te leggen. Dat navelstaren is helaas een toenemend internationaal fenomeen. Hoe groter de wereld wordt, hoe meer we ons druk lijken te maken om het allerkleinste akkefietje.

Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?

Nic Balthazar: Ik heb uiteraard een grote interesse voor het klimaat, en hoe het daar niet al te goed mee gesteld is. MO* heeft aandacht voor de – helaas – vaak catastrofale gevolgen van de klimaatverandering. Het is sterk dat MO* op een constructieve manier over het milieu bericht: met een interessante en doordachte, maar tegelijkertijd realistische blik.

‘MO* bericht op een constructieve manier over het milieu: met een interessante en doordachte, maar tegelijkertijd realistische blik.’

Als je met het klimaat bezig bent, kun je niet om de toenemende wereldwijde sociale ongelijkheid heen. Het grootste deel van de wereldbevolking woont in de grootmachten India en China. En toch horen we in de mainstreammedia amper iets over hoe de doorsnee Indiër en Chinees denkt en leeft. MO* probeert om die leemte wat op te vullen door ook hun verhalen te vertellen.

Waarom mag MO* niet achter een betaalmuur verdwijnen?

Nic Balthazar: MO* kan een grotere groep lezers bereiken, doordat het niet achter een betaalmuur zit. Ik kan gemakkelijk artikels die ik interessant vind delen op mijn sociale media. Zo komt ook een ander publiek in contact met een magazine als MO*, mensen die het medium anders misschien nooit zouden lezen.

Ik ben proMO*

 

Steun ons unieke non-profit mediaproject en word proMO*.

Je ontvangt ons magazine en geniet van een pak andere voordelen

Je maakt MO* mee mogelijk en steunt ons in onze missie.

Voor € 4,60/maand of € 60/jaar.

Ik word proMO*

Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat het niet gemakkelijk is om financieel overeind te blijven in een klein land als België, dat ook nog eens is onderverdeeld in een klein Nederlandstalig gebied.

Waarom vindt u het belangrijk dat MO* blijft bestaan naast alle andere kranten en tijdschriften?

Nic Balthazar: Mainstreammedia kijken vooral naar vandaag, naar wat op dat moment de trend is. De druk om zo snel mogelijk te zijn en om als eerste nieuws naar buiten te brengen is enorm groot. Het  medialandschap moet alsmaar sneller en sneller. Het is noodzakelijk dat er een medium bestaat dat iets minder fastfood is, en dat iets meer voedzaam is.

‘Ik geloof in journalistiek die mee ondersteund wordt door zijn lezers.’

Waarom hebt u besloten om proMO* te worden?

Nic Balthazar: Ik geloof in journalistiek die mee ondersteund wordt door zijn lezers. Een ander bekend voorbeeld is de Nederlandse nieuwssite De Correspondent. Dankzij de steun van hun lezers krijgen de journalisten meer ruimte voor diepgaande onderzoeksjournalistiek. Dat type journalistiek kan ik alleen maar toejuichen. 

Word net als Nic Balthazar ook proMO* voor maar 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar: www.mo.be/promo.

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne en deze tekst valt niet onder het redactionele werk van MO*.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.