Niet zijn thuis: eerbetoon aan Marokkaanse gastarbeider

Extra

Niet zijn thuis: eerbetoon aan Marokkaanse gastarbeider

07 november 2011

niet zijn thuis

Vrijdag 11 november presenteert ShowArma Productions in samenwerking met erfgoedcel Mechelen de première van Niet zijn thuis. Het docudrama draait in zaal Scala Mechelen. De film schetst de situatie van de Marokkaanse gastarbeiders tegen het eind van de jaren 60.

Niet zijn thuis draait rond de Marokkaanse generatie gastarbeiders die intussen op pensioen is. Hoe blikken zij terug op hun leven in België? Met die vraag in het achterhoofd schreef Said Aghassaiy het verhaal van zijn vader die als gastarbeider in de munitiefabriek PRB – Metallurgia werkte, ‘het boemmekot’ in de volksmond. Dat kwam vanwege de explosie die in de fabriek plaatsvond toen zuurstofflessen in combinatie met scheikundige producten ontploften.

Wat ooit een prestigieuze en toonaangevende fabriek was, is nu herleid tot een vervallen en verlaten stuk grond. Door middel van unieke beelden van erfgoedcel Mechelen krijgt de kijker een beeld van de eerste Marokkaanse werklui die in ‘het boemmekot’ werkten. De film is een eerbetoon aan de Marokkaanse gastarbeiders die in de jaren 60 aan de Belgische economie bijgedragen hebben.

Ingrijpende beslissing

De film illustreert de weg die Mohammed Aghassaiy (Said’s vader) heeft afgelegd om van Marokko naar België te komen. Vader Aghassaiy kreeg het aanbod om in België te werken via een verre vriend die er al enkele jaren verbleef. Zijn gezin een dak boven hun hoofd en eten garanderen, was zijn grootste motivatie om naar België te komen.

Mohammed komt uit een strikt moslimgezin, waar tradities erg belangrijk zijn. Dat is in België niet het geval. Het was een ingrijpende beslissing omdat hij niet alleen zijn gezin achterliet, maar ook zijn houvast en zekerheid. Het Nederlands vormde voor hem en veel Marokkanen in de jaren 60, een grote barrière om te communiceren. Van integratie was er geen sprake en de enige bezigheid die hij had was hard werken. Toen 5 jaar later zijn vrouw en kinderen overkwamen, was het een gevecht om hen een goede thuis te geven. Zijn hart en gevoel lagen in Marokko, maar fysiek zat hij in België. Mohammed heeft Marokko verlaten om voor zijn gezin te zorgen, en leeft daardoor in een land dat niet zijn thuis is.

Kaartverkoop via nietzijnthuis@live.be

© 2011 – StampMedia – Wouter Brouwers