Radi-Aid: Afrikaanse hulp voor Noorwegen

Extra

Radi-Aid: Afrikaanse hulp voor Noorwegen

21 november 2012

Africa For Norway — New charity single out now! Official christmas video

‘Afrika verenigt zich om de Noren te redden van de vrieskou. Ook jij kan je radiator schenken en wat warmte verspreiden!’. Met deze boodschap worden Afrikanen op africafornorway opgeroepen om de arme Noren te helpen. Het filmpje van de campagne, inclusief melige muziek en beelden met veel sneeuw, ijs en kou lijdende Noren, kan als clichébeeld van fondsenwervingscampagne tellen.

Uiteraard gaat het om een persiflage. De video werd gemaakt door The Norwegian Students’ and Academics’ International Assistance Fund en werd mee gefinancierd door Noorse Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking. Met de film wordt de vraag gesteld welk beeld Afrika zou hebben van Noorwegen als ze het land enkel zouden kennen via filmpjes als dit. Op dezelfde manier denken veel mensen bij Afrika aan honger, armoede en aids, omdat campagnes en de media vooral daar op focussen.

De makers willen met het filmpje vier dingen bereiken:

  • Fondsenwerving die niet gebaseerd is op stereotypes en clichés, maar wel op echte verandering

  • Een meer genuanceerde berichtgeving over wat er gaande is in de wereld, met aandacht voor positieve ontwikkelingen in Afrika en ook voor de negatieve invloed van westerse landen op landen in het Zuiden.

  • Een meer ethische berichtgeving in de media. Zouden westerse media zonder toestemming foto’s publiceren van een stervende blanke baby? Dezelfde regels voor elke berichtgeving, waar ook ter wereld.

  • Hulp gebaseerd op echte noden, niet op goede bedoelingen. Hulp moet bestaan naast samenwerking, investeringen en veranderingen in structuren die ontwikkeling hinderen in ontwikkelingslanden.