Snake Dance

Extra

Snake Dance

04 april 2013

Snake dance

MO*journaliste Olivia Rutazibwa en ex-MO*journalist Stefaan Anrys presenteren op Filmfestival MOOOV in Turnhout en Brugge een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland.

De Duitse antropoloog Aby Warburg leek gedoemd om de rest van zijn dagen in een sanatorium in Kreuzlingen te slijten toen hij na de Eerste Wereldoorlog schizofreen was geworden. Maar in een lezing in 1923 bewees hij zijn teruggewonnen geestelijke gezondheid: hij werkte notities uit over zijn bezoek aan de Hopi-indianen van New Mexico. Vooral hun ratelslangdans die ze van regen moest verzekeren, fascineerde hem. Zonder regen konden de Hopi niet leven.

De Duitse antropoloog is echter niet het enige onderwerp van de documentaire. Los Alamos, de woestijn van de Hopi, was ook de plaats waar J. Robert Oppenheimer en zijn team in 1940 de atoombom ontwierpen. Vijf jaar later wordt het resultaat duidelijk in Hiroshima en Nagasaki. Dat je voor uranium in Congo moest zijn, is goed voor een volgend hoofdstuk. En zo duiken we in de voetsporen van Leopold II het Congolese oerwoud in op zoek naar de plek waar uranium wordt gewonnen.

Een meer dan intrigerende reflectie over de gevolgen van ons technologische vernuft dat massavernietiging mogelijk maakt en over de keuzes die de moderne mens moet maken, wil hij overleven.

De documentaire film ‘Snake Dance’ wordt op 24 en 28 april vertoond in Utopolis Turnhout tijdens het filmfestival MOOOV

We geven voor deze documentaire 25 duotickets weg.