Spacehive, crowdfunding voor stadsvernieuwing

Spacehive, crowdfunding voor stadsvernieuwing

Spacehive, crowdfunding voor stadsvernieuwing
Spacehive, crowdfunding voor stadsvernieuwing

Floris Van Cauwelaert

07 februari 2015

Theatre - book-1

‘Civic crowdfunding’ noemen ze het bij Spacehive, het Britse crowdfunding platform. Spacehive laat mensen toe in hun eigen gemeentes en wijken de leefomgeving te verbeteren. Zo krijgen maatschappelijke projecten vorm en worden ze financieel onderbouwd. Eerdere successen van Spacehive hadden betrekking op speelpleinen, parken en gratis openbare wifi-netwerken. Zo krijgen allemaal kleine Ringlandjes de kans om echt gerealiseerd te worden.

Sommige van de mooiste projecten ontstaan bij crowdfunding-acties van lokale groepen. We denken spontaan aan Ringland, maar een nog beter voorbeeld is misschien de Luchtsingel in Rotterdam, want daar kan je vandaag ook echt over wandelen. Het is toch mooi te zien dat zo’n dingen echt kunnen worden gerealiseerd. Iets wat Spacehive ook bewijst want het heeft al 60 projecten in de steigers gezet.

Actief promoten

Overheidsinvesteringen in maatschappelijke en culturele voorzieningen staan bovendien steeds meer onder druk. Steeds vaker en sneller verzanden ze ook bij gebrek aan betrokkenheid of steun van het publiek. Spacehive biedt een bijzondere oplossingen als financieringsplatform voor maatschappelijke projecten. De missie van Spacehive is zoveel mogelijk mensen het zo eenvoudig mogelijk te maken om hun leefomgeving te verbeteren dankzij maatschappelijke inzet en crowdfunding. De financiële bijdragen tot projecten via Spacehive zijn afkomstig van een mix van individuen, ondernemingen en administratieve besturen, die pas tot betaling worden opgeroepen indien het gewenste bedrag via crowdfunding gehaald wordt en indien het project groen licht krijgt. Spacehive werkt intensief samen met lokale besturen om programma’s vorm te geven en om projecten te promoten, en treedt in partnerschap met ondernemingen en steden om de beoogde financiering via de website te realiseren.

Inclusief

Spacehive pakt naar eigen zeggen niet alleen de daling van directe actie door burgers aan, het opzet is ook zo veel als mogelijk inclusief. “Hoe succesvoller het platform is in het bereiken van zoveel mogelijk maatschappelijke groepen en omgevingen, ook de minst geprivilegieerde, hoe meer hun model wordt versterkt en gedragen”, klinkt het. Sinds de oprichting in 2012 droeg Spacehive bij tot de financiering van 60 projecten, verspreid over heel Groot-Brittannïe, voor een totale waarde van 1,8 miljoen GBP (1,35 miljoen euro).

Spacehive heeft vorig jaar nog een nieuwe kapitaal injectie gekregen van het Belgische investeringsfonds SI2 Fund, opgericht door onder meer de huidige voorzitter Piet Colruyt. Het Belgische fonds ging daarvoor een alliantie aan met het belangrijkste Britse investeringsfonds voor sociale impact Big Society Capital, dat werd in 2012 opgezet door de Britse overheid en door Premier Cameron sterk wordt gepromoot.

Foto’s: www.lukejerram.com

Tags