Staples lanceert 3D-printing-on-demand (in België?)

Staples lanceert 3D-printing-on-demand (in België?)

Staples lanceert 3D-printing-on-demand (in België?)
Staples lanceert 3D-printing-on-demand (in België?)

Floris Van Cauwelaert

06 december 2012

Staples, de retailketen voor bureaumaterialen, start begin 2013 met een nieuwe 3D-printing dienst. Klanten kunnen via hun website foto’s en 3D-modellen uploaden. Daarna wordt het object in 3D geprint in de lokale Staples. Staples zou hiervoor samenwerken met de Ierse bouwer van 3D-printers: Mcor Technologies. Staples zou eerst proefdraaien in België en Nederland. Het nieuws werd door Mcor aangekondigd tijdens de internationale 3D-printing beurs Euromold in Frankfurt.

Mcor is een vreemde eend in de wereld van 3D-printing. Ze bouwen printers die papier als grondstof gebruiken. Hun 3D-printers kan je nog best vergelijken met hoogtechnologische papier-mâché-machines. De objecten worden gemaakt van papier en lijm en gekleurd zoals in een 2D-kleurenprinter. Potentieel kan daarmee dus foto-kwaliteit worden bereikt. Voordeel van het papier is dat je het kan recycleren, nadeel is dat papier niet voor alle gebruiksobjecten het juiste materiaal is. Een koffiekop van papier?

In België?

Het nieuws over de samenwerking tussen Staples en Mcor werd intussen overgenomen in zowat alle magazines en techie blogs die 3D-printing van nabij volgen_ Fast Company, Boingboing, PC Magazine, Endgadget, Smartplanet maar ook CNN International… Ze kondigen aan dat Staples de nieuwe dienst zal opstarten in Nederland en België begin 2013. Alleen, het klopt niet. Of toch niet helemaal. Nederland kan mogelijk als eerste proeven van 3D-printing-on-demand bij Staples, maar in België gaat die vlieger niet op.

Wet Renault

Staples heeft begin oktober in België een herstructurering aangekondigd. Volgens Staples-woordvoerder voor België Thomas De Vylder is de bedoeling dat alle filialen sluiten in België. Meer dan 200 banen staan op de tocht. Misschien is het omwille van die Renault-procedure dat vanuit het hoofdkwartier van Staples in Amsterdam ons volgend bericht bereikt_ “At this time we have no comment to make”.

Video van Staples Nederland over de nieuwe dienst. Het maken van 3D-modellen wordt hier overgesimplifieerd_<iframe data-cookieconsent="marketing" data-src="http://www.youtube.com/embed/4lZ37t9_UOI" frameborder="0" width="640" height="360"></iframe>

Video over de Mcor Iris 3D-printer:<iframe data-cookieconsent="marketing" data-src="http://www.youtube.com/embed/bnn-ACoMw4w" frameborder="0" width="640" height="360"></iframe>

Tags