Sterke vrouwen

Extra

Sterke vrouwen

Lies Ryckeboer

26 januari 2011

In Sterke vrouwen vertelt Goedele Liekens de verhalen van 23 vrouwen die ze heeft ontmoet als goodwill ambassadrice voor de Verenigde Naties.

Lilian Cingo is zo’n vrouw. Zij is de drijvende kracht achter een gezondheidstrein in Zuid-Afrika. Door haar krijgen jaarlijks 40.000 mensen medische verzorging. Verder getuigt Liekens over vrouwen met een –althans voor westerlingen– eerder eigenaardige levenswandel. De Indiase Kusmari bijvoorbeeld is getrouwd met drie broers.

Ook schrijnende verhalen gaat Liekens niet uit de weg. Zo heeft ze het over Fasila uit Bangladesh, wiens gezicht is verminkt door zwavelzuur. 
In Sterke vrouwen wil Liekens haar lezers overtuigen van de inspirerende kracht van de vrouwen die haar pad hebben gekruist. Ze wil hen ook confronteren met de armoede en ellende die ze heeft gezien. En daar slaagt ze in. De verhalen, vlot leesbaar, met kleurrijke foto’s en frisse titels, blijven bij.

Wie niet houdt van Liekens’ stijl zal dit boek misschien minder graag lezen. Liekens heeft haar getuigenissen verteld en anderen hebben ze neergeschreven. Dat merk je. Het boek is geschreven zoals ze praat. ‘Ik wilde altijd al een rebel zijn’, hoor je haar zo zeggen. Maar wie met een toegankelijke en aangrijpende verhalenbundel meer wil te weten komen over het –vaak tragische– leven van vrouwen in andere culturen, zal zich daar allerminst aan storen. (lr)

Sterke vrouwen door Goedele Liekens is uitgegeven door Standaard Uitgeverij, 239 pagina’s, ISBN 9789002239625