Studenten zoeken overnemer voor Freego_ “Oplossing voor armoede en voedselverspilling”

Studenten zoeken overnemer voor Freego_ “Oplossing voor armoede en voedselverspilling”

Studenten zoeken overnemer voor Freego_ “Oplossing voor armoede en voedselverspilling”
Studenten zoeken overnemer voor Freego_ “Oplossing voor armoede en voedselverspilling”

Stamp Media

23 juni 2015

Vijf studenten van de Karel de Grote-Hogeschool plaatsten deze week een kleine koelkast in Antwerpen-Noord. Door gratis maaltijden aan te bieden voor mensen die er nood aan hebben, willen zij hun steentje bijdragen aan de armoedebestrijding in de stad. Het project liep vrijdag af, dus zoeken iemand die het wil verderzetten_ “Het is een kans voor de gemeenschap.”

Als je deze week de kans had om even langs te gaan op de Antwerpse campus van de lerarenopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool, dan heb je wellicht een kleine koelkast gezien die gevuld was met plastieken potjes en flesjes. De koelkast werd door vijf studenten in het leven geroepen en tot freego gedoopt.

“We weten dat frigo in het Engels refrigerator is, maar het voedsel is free en iedereen mocht het meenemen, to go”, lacht Quynh Vi-Dao. Zij is samen met Gulzara Ibragimova, Lien Wuyts, Jeanne Deceulkelier en Kris Pintens initiatiefnemer van de freego. Het project probeert ambitieus te reageren op twee sociale problemen_ voedselverspilling en armoede.

Zelfgemaakte maaltijden

“De Freego is een creatieve oplossing voor verspilling enerzijds en het helpen van hongerige mensen anderzijds”, stelt Vi-Dao. De koelkast stak namelijk niet zomaar vol met etensresten, maar met zelfgemaakte maaltijden. De studenten kozen ervoor een week lang eten klaar te maken met uitsluitend producten die bijna zouden vervallen. “We willen dat de mensen zich bewust worden van het feit dat je met groenten en fruit die er niet normaal uitzien, dezelfde gerechten kunt maken.”

Het project maakt deel uit van een grotere schoolopdracht, waarin het helpen van minderbedeelden centraal staat. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook al eten gemaakt voor Sos Hamin. In eerste instantie haalden de vijf makers inspiratie van ‘Taste your food waste’, een maatschappelijk even bewonderenswaardig project dat Stef Mintiens startte in Gent.

Antwerpen-Noord

Na de uitwerking van het idee hadden de leerlingen maar een paar dagen nodig om een oelkast te vinden en om aan supermarkten en kleine superettes voedsel te vragen. De studenten zeggen dat vooral de winkeliers positief reageerden en belangstelling toonden voor het project.

De kleine koelkast werd in Antwerpen-Noord geplaatst, om zo de doelgroep van het project makkelijker te bereiken. De frigo werd elke ochtend bijgevuld met maaltijden bereid door studenten_ pasta, rijst, salades, soepen, fruitsalades,… “We probeerden om niet alledaagse dingen klaar te maken, zoals Russisch, Vietnamees en Italiaans eten, maar tegelijkertijd ook traditionele Belgische gerechten, zoals stoemp”, legt Vi-Da uit. Zij kreeg een aantal recepten van haar moeder.

“Kans voor de gemeenschap”

De studenten vinden dat hun project een succes mogen noemen omdat ze erin geslaagd zijn een link aantal mensen te bereiken. Om die reden hopen de vijf initiatiefnemers dat iemand dit mooie project zal voortzetten. “Restaurants, supermarkten en kruideniers kunnen hun krachten bundelen en overtollig voedsel aanbieden in freego’s”, aldus Vi-Dao.

De bedenkers denken ook dat het zou heel interessant zijn om het initiatief uit te breiden op basisscholen, waar kinderen hun eigen overtollige snacks kunnen delen. “Je leest soms over kinderen die naar school gaan met een lege maag of een lege brooddoos. Freego’s kunnen dat verhelpen. Het is een kans voor de gemeenschap”, besluit Vi-Dao.

Wie contact wil opnemen met de initiatiefnemers, kan dat via de Facebookpagina van Taste Your Food Waste.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia — tekst en foto_ Chiara Bonardo, vertaling_ Ismail Eddegdag

Tags