Verplegers helpen met de herintegratie van daklozen in de maatschappij

Straatverplegers vzw heeft als doel om elke Brusselse dakloze aan een woning te helpen. Sinds 2005 gaan verplegers op pad om daklozen te helpen op het gebied van hygiëne en gezondheid, opdat ze in de maatschappij kunnen re-integreren. Ze zoeken mee naar een woning en volgen daarna ook de terugkeer in de samenleving op.

Emilie Meessen: Het grootste succes van Straatverplegers vzw is dat we hebben aangetoond dat het voor iedere dakloze mogelijk is om van de straat te geraken. Zelfs bij personen waarvan men zegt: ‘bij hem is het onmogelijk’, hebben we laten zien dat het kan. Dat is dan ook onze boodschap: het is mogelijk voor iedereen.

Onze grootste fout is dat we het huisvestingsprobleem onderschat hebben. Het is moeilijker dan voorzien om voldoende kwaliteitsvolle huisvesting te voorzien, die ook snel beschikbaar is. We werkten eerst samen met een partner, maar dat kostte meer tijd dan verwacht. Nu zijn we bezig met ons daarop te organiseren, dingen op poten te zetten om dat probleem aan te pakken. We hebben ook gediversifieerd, zoals onze financiën, en werken met verschillende partners en verschillende types logementen. Maar het kost tijd om dit te laten werken.

De grootste uitdaging voor ons nu is de verschillende spelers te mobiliseren om van de dakloosheidsproblematiek een prioriteit te maken. U kunt tot 16 november voor dit project stemmen op de website van de Grote Prijs Toekomstige Generaties.Dat zijn zowel verenigingen als burgers en de politiek, zodat ieder op zijn niveau kan meewerken om voor een mentaliteitswijziging te zorgen. Het moet een collectieve beweging zijn om dakloosheid te beëindigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2836   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift