Waarom gelijkheid beter is voor iedereen?

Extra

Waarom gelijkheid beter is voor iedereen?

Waarom gelijkheid beter is voor iedereen?
Waarom gelijkheid beter is voor iedereen?

Richard Wilkinson en Kate Pickett

12 april 2011

Link

Download deze MO*paper

In 2009 publiceerden Richard Wilkinson en Kate Pickett een veelbesproken boek: The Spirit Level – Why More Equal Societies Almost Always Do Better (Penguin Books).

Daarin betogen ze met een reeks zeer begrijpelijke grafieken dat landen (en voor de Verenigde Staten de afzonderlijke staten) met minder inkomensongelijkheid het op sociaal gebied bijna altijd beter doen dan landen met meer ongelijkheid.

De gemiddelde levensverwachting stijgt maar tot een bepaald gemiddeld inkomen (rond de 10.000 dollar per jaar per inwoner, een niveau dat de rijke landen al lang overstegen hebben) en hangt daarboven vooral af van het type samenleving.

In landen met minder inkomensongelijkheid hebben de inwoners minder te kampen met lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, ze gebruiken minder drugs, ze hebben meer vertrouwen in andere mensen, ze zijn beter geschoold en ze sluiten minder mensen op in de gevangenis.

Deze MO*paper is een samenvatting van de drie eerste hoofdstukken van het boek van Wilkinson en Pickett.

Over de auteurs

Richard Wilkinson heeft veel publicaties op zijn naam staan over de sociale determinanten van gezondheid. Hij is professor emeritus van de universiteit van Nottingham en buitengewoon hoogleraar aan het University College in Londen. Op dinsdag 12 april 2011 geeft hij een MO*lezing in Brussel en gaat hij in debat met Frank Vandenbroucke (sp.a) en Alexander De Croo (Open Vld). MO* had ook in juni 2010 een interview met Wilkinson.

Kate Pickett is epidemiologe en verbonden aan de universiteit van York. MO* had in mei 2010 een interview met Pickett.