We zijn allemaal verschillend. U ook?

Extra

We zijn allemaal verschillend. U ook?

We zijn allemaal verschillend. U ook?
We zijn allemaal verschillend. U ook?

Rachida Lamrabet

25 juni 2014

Deze MO*paper is de tekst van de zevende Pieter Gillislezing die Rachida Lamrabet op 4 juni 2014 in Antwerpen gaf over het onderwerp 'Actief pluralisme en burgerschap in tijden van superdiversiteit'.

Niemand valt vandaag samen met slechts één ding, schreef Edward Said, en dat is net wat superdiversiteit wil zeggen. En toch veroorzaakt het concept onrust.

Er galmen chaos en vervreemding door het woord. Onbeheersbaarheid. Het doet de criticasters van een veranderende wereld bijna obsessioneel focussen op het verschil, een verschil waarvan men gelooft dat het het samenleven tussen mensen en groepen fundamenteel verstoort of zelfs onmogelijk maakt.

Schrijfster Rachida Lamrabet vindt het interessant om stil te staan bij de vraag waarom mensen het belangrijk vinden dat verschil bij de ander te benadrukken en te problematiseren, om het met Edward Saids woorden te zeggen “alsof het menselijke overleven daarvan zou afhangen.”

Link

Download hier de MO*paper van Rachida Lamrabet

Over de auteur

Rachida Lamrabet is juriste en schrijfster van onder andere ‘Vrouwland’ en ‘Een Kind van God’.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt.

MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.