This is what winning looks like

Extra

This is what winning looks like

01 juli 2013

This Is What Winning Looks Like (Full Length)

‘Afghaanse troepen die het Afghaanse volk verdedigen en die de overheid in staat stelt om haar burgers te dienen: dat is overwinnen, dat is hoe winnen er uitziet.’ Met deze woorden droeg de Amerikaanse Generaal John Allen in februari van dit jaar het bevel van de NAVO-troepen in Afghanistan over aan generaal Joseph Dunford. De documentaire This is what winning looks like toont dat Allen moeilijk verder van de waarheid kon zitten.

De documentaire schetst geen positief beeld van de veiligheidstroepen in het land: een beeld van onbekwaamheid, drugsmisbruik, seksueel wangedrag en corruptie. Met veel goede wil, maar zonder stokken achter de deur en met een grote taal- en culturele barrière, slagen de buitenlandse troepen er niet in veel aan de situatie te veranderen.

This is what winning looks like werd gemaakt door oorlogsjournalist Ben Anderson: ‘De Amerikaanse en Britse troepen bereiden zich voor op de definitieve terugtrekking (officieel tegen eind 2014), maar mijn verblijf in het land tijdens de afgelopen zes jaar hebben me er van overtuigd dat onze erfenis helemaal het tegenovergestelde zal zijn dan wat generaal Allen stelde. Geen stabiel Afghanistan, maar een land in oorlog met zichzelf.’