Woestijnervaring

Extra

Woestijnervaring

Woestijnervaring
Woestijnervaring

De eerste hoofdstukken van Coyote lezen als het scenario van een film van Alejandro González Iñárritu (Amores Perros, Babel), waarin verschillende personages op totaal niet met elkaar verbonden plaatsen levens leiden die geen enkele band met elkaar hebben. Iñárritu laat die levens uiteindelijk op spectaculaire wijze met elkaar in botsing komen.

Hari Kunzru, een van de meest gewaardeerde jonge Britse schrijvers, verweeft de verhalen van de Britse punker, het Indiaas-joodse succeskoppel uit New York, de randfiguren die redding verwachten van een buitenaards legioen, de Iraakse vluchtelinge, de Spaanse pater uit de conquista, de Amerikaanse indianenantropoloog uit het interbellum en zoveel anderen ook tot één meeslepend en spannend epos. Maar botsen doen de protagonisten alleen met zichzelf, en met de grenzen van de tastbare realiteit.

Coyote onderzoekt vooral dat laatste: hoe mensen reageren ‘wanneer zich iets onkenbaars voordeed, niet alleen onkenbaar op dat moment, omdat zij of de door hen aangewezen deskundige de kwestie nog moesten onderzoeken, de zoekterm bij Google nog moesten intikken, de e-mail nog moesten verzenden, de cheque voor het juiste bedrag aan de desbetreffende onderneming of overheidsinstelling nog moesten posten, maar ook in principe onkenbaar, ontoegankelijk voor het menselijke bevattingsvermogen. Hun angst maakte hen gevaarlijk, moordzuchtig zelfs, want in hun blinde paniek keerden ze zich tegen iedereen die als zondebok kon dienen en scheurden die aan stukken om de gekoesterde waan in stand te houden, de waan dat de wereld in wezen begrijpelijk is.’ (blz. 461)

Coyote [Gods without Men] is bijna 500 bladzijden literair plezier en de bouwstenen van de roman zijn op zich telkens krachtige en intense kortverhalen die hun eigen inhoud en pointe hebben. Dat samenbrengen tot een roman die steek houdt zonder allesverklarend slotakkoord, dat is weinige auteurs vandaag gegeven. Hari Kunzu levert met deze roman een hoogtepunt voor 2012.

Coyote [Gods without Men] door Hari Kunzru is uitgegeven door Uitgeverij Podium. 493 blzn. ISBN 978 90 5759 525 7

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).