Interview met een kritische partijgenoot van president Maduro

German Ferrer: ‘Venezuela is een dictatuur geworden, de rechtsstaat bestaat niet meer’

© Ernesto Rodriguez Amari

German Ferrer

Vorig jaar nog actief als volksvertegenwoordiger voor de socialistische partij in het Venezolaanse parlement en momenteel politiek vluchteling in Colombia. German Ferrer streed ooit als guerrillero tijdens de vierde republiek, hij droomde samen met Hugo Chavez van een sociaal Venezuela, maar moest vorig jaar met zijn vrouw, procureur-generaal Luisa Ortega Diaz, Venezuela ontvluchten omdat Maduro hen achtervolgde.

‘We moeten erkennen dat het socialistisch project van Chavez heeft gefaald en Venezuela in een diepe economische crisis heeft gestort. Venezolanen verdienen een nieuw politiek beleid’, vertelt German Ferrer me in een kantoor in Bogota.

Slachtoffer van machtslust

U bent jarenlang volksvertegenwoordiger van de Chavisten in het nationaal parlement geweest. Hoe komt het dat u nu als politiek vluchteling in Colombia verblijft.

German Ferrer: Ik begrijp uw verbazing volledig. Het is niet evident de recente politieke ontwikkelingen in Venezuela te vatten. Ik ben de voorbije jaren drie keer door de Venezolanen verkozen als volksvertegenwoordiger voor de Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV). Ik heb de laatste jaren van mijn leven meer in het nationale parlement doorgebracht dan elders en toch ben ik vorig jaar in augustus halsoverkop met mijn vrouw op de vlucht moeten slaan voor de president, nochtans een partijgenoot.

‘Wij zijn slachtoffer geworden van de machtsdrang van president Nicolas Maduro en vicepresident Diosdado Cabello’

Wij zijn slachtoffer geworden van de machtslust van president Nicolas Maduro en vicepresident Diosdado Cabello. Mijn vrouw en ik zijn niet de enige politieke vluchtelingen. Er zitten ondertussen al meer dan 3000 mensen in de gevangenis om politieke redenen. Vaak hebben ze geen proces gehad en zitten ze er louter en alleen omdat ze op straat zijn gaan betogen. De oppositie is volledig buitenspel gezet door Maduro.

Dubieuze wetten

U bent gevlucht nadat Maduro in augustus 2017 de Grondwetgevende Vergadering had opgericht. Was dit de aanleiding voor uw vlucht?  

German Ferrer: In de Grondwetgevende Vergadering zitten alleen nog maar trouwe bondgenoten van Maduro. Hierdoor heeft Maduro het parlement monddood gemaakt. Zolang Hugo Chávez aan de macht was, konden parlementsleden zich kritisch uitlaten over de regering. Deze tijden zijn echter compleet voorbij.

Van zodra ik de strijd tegen de corruptie aanging of dubieuze wetten probeerde tegen te houden, werd ik bedreigd. Mijn eigen kinderen zijn het land moeten ontvluchten en omwille van veiligheidsredenen kan ik aan niemand onthullen waar zij verblijven.

Nicolas Maduro en Diosdado Cabello hebben nog samen met Hugo Chavez in de grondwet geschreven dat volksvertegenwoordigers hun mening mogen uiten en dat zij hiervoor nooit vervolgd kunnen worden. Ik kan alleen maar concluderen dat Maduro en Cabello een vorm van Alzheimer moeten hebben: ze lijken hun eigen principes en waarden vergeten te zijn.

Ondanks de absolute meerderheid

Hoe komt het dat u vervolgd wordt door uw eigen partij?  

German Ferrer: Na de laatste verkiezingen waren we in het nationaal parlement in de minderheid. We hadden geen invloed meer op de beslissingen die het parlement nam. Dat was de keuze van de bevolking: zij hadden voor andere partijen gekozen en ik had deze boodschap goed begrepen. Diosdado Cabello was de vorige voorzitter van het parlement, in de tijd dat onze partij PSUV de meerderheid had.

Hoewel hij net zoals ik opnieuw als volksvertegenwoordiger was verkozen, kwam hij niet meer terug naar het nationale parlement. De oppositie weigerde hem nog te woord te staan, zijn brutaliteit kende geen grenzen. De voormalige oppositie had de verkiezingen van 2016 zelfs met een absolute meerderheid in het parlement gewonnen, maar de regering van Maduro is er toch nog in geslaagd om deze absolute meerderheid tegen te houden.

‘Sinds ik felle kritiek heb geuit op een mogelijk referendum heeft de PSUV mij nooit meer uitgenodigd om ook maar een vergadering bij te wonen’

Door een drietal volksvertegenwoordigers te beschuldigen van corruptie konden ze beletten dat deze hun ambt opnamen. Vanaf het moment dat president Maduro plannen had om een referendum te organiseren voor de installatie van een nieuwe grondwetgevende vergadering, heb ik hier felle kritiek op geuit. Sindsdien heeft de PSUV mij nooit meer uitgenodigd om ook maar een vergadering bij te wonen.

Diosdado Cabello heeft mij gesmeekt te zwijgen. Ik kon mij daar niet mee verzoenen en ben mijn ongenoegen blijven uiten. Het gevolg is dat ze alles hebben geprobeerd om me mijn parlementaire onschendbaarheid af te nemen. Ze hebben mijn vrouw, procureur-generaal Luisa Ortega Diaz en mijn kinderen vervolgd.

In principe had er in het parlement een stemming moeten gebeuren om mijn parlementaire onschendbaarheid te ontnemen, maar die is er nooit gekomen. De regering van Maduro lapt alle juridische en grondwettelijk vastgelegde processen aan haar laars.

Op dit moment heeft de Grondwetgevende Vergadering alle macht in handen. Ze hebben controle over zowel de wetgevende, rechterlijke als uitvoerende macht. Nochtans is deze vergadering volgens de grondwet een illegaal orgaan. Venezuela is een dictatuur geworden. De rechtsstaat bestaat niet langer in Venezuela.

Beschuldigingen van fraude

U geeft nu veel kritiek, maar vorig jaar was u nog actief in de PSUV. Waarom zweeg u al die jaren terwijl de oppositie het ene na het andere schandaal aankaartte?

German Ferrer: Ik heb binnen de politieke partij PSUV wel veel kritiek geleverd. Ik heb urenlang gediscussieerd met Diosdado Cabello en ik probeerde voortdurend duidelijke opmerkingen te geven. Ik had echter het gevoel dat ik het politieke project van Hugo Chavez niet in de steek mocht laten.

Ik heb geprobeerd om in de mate waarin het mogelijk was als volksvertegenwoordiger niet alleen de Chavisten, maar alle bevolkingsgroepen van Venezuela proberen te verdedigen. Helaas werden mijn opmerkingen in de wind geblazen en finaal moest ik mij terugtrekken. Als ik er nu op terugkijk, heb ik spijt dat ik mijn kritiek niet eerder in de publieke opinie had verspreid.

U wordt op dit moment door de Venezolaanse regering beschuldigd van corruptie: 6 miljoen dollar zou u naar een privérekening in een Caraïbische bank hebben overgeschreven.

German Ferrer: Nicolas Maduro, Diosdado Cabello en Tarek William Saab doen er alles aan om mij zwart te maken. Onlangs zwaaiden ze op de nationale televisie met een zogenaamd bewijs waarop mijn handtekening zou staan om aan te tonen dat ik eigenaar was van deze rekening.

‘Maduro beweert dat ik in 2015 zes miljoen dollar naar een bank in de Caraïben heb overgeschreven terwijl deze in 2008 failliet gegaan is’

Maduro zou dit bewijs in de nationale kluis bewaren, zodat de bevolking ook later nog de sporen van mijn zogezegde fraude zou kunnen terugvinden. In al hun ijver om mij te beschuldigen zijn ze echter overhaast te werk gegaan.

Ze beweren dat ik in 2015 zes miljoen dollar naar die bank heb overgeschreven. Pittig detail: deze bank is al in 2008 failliet gegaan.

President Maduro heeft aan Interpol gevraagd om mij onmiddellijk te arresteren. Interpol heeft ondertussen aangekondigd dat ze geen proces zullen uitvoeren omdat ze geen bewijzen hebben.

Polariserende retoriek

U verwijst vaak naar Diosdado Cabello. Wat is de rol van de vicepresident in de huidige regering van Nicolas Maduro?

German Ferrer: Hij is een van de vertrouwenspersonen van Maduro. In mijn ogen heeft hij een sleutelrol gespeeld in de huidige politieke crisis. Hij hanteert een zeer polariserende retoriek, waardoor hij nog meer vijanden creëert. Tegen de Venezolaanse bevolking zegt hij bijvoorbeeld dat landen zoals Colombia en de Verenigde Staten tegen Venezuela zijn.

Het voedsel dat wordt geïmporteerd vanuit Colombia zou zogezegd bedoeld zijn om de Venezolaanse economie nog verder te destabiliseren. Hij vertelt hier niet bij dat het zijn eigen uiterst agressieve beleid is dat ervoor heeft gezorgd dat de landbouwindustrie in Venezuela haast geliquideerd is. 

‘Maduro en Cabello spreken zo’n ophitsende taal dat de gewone burger denkt dat onze buurlanden alleen geïnteresseerd zijn in onze natuurlijke rijkdommen’

De regering van Maduro heeft onze industrie nog meer genationaliseerd en hierdoor ontstonden extra belastingen. Privé-eigendommen worden niet langer gerespecteerd en private investeringen bestaan haast niet meer. In werkelijkheid heeft Colombia Venezuela al enorm geholpen door te investeren in voedsel en medicijnen, maar Maduro en Cabello spreken zo’n ophitsende taal dat de gewone burger denkt dat onze buurlanden alleen geïnteresseerd zijn in onze natuurlijke rijkdommen.

Ze houden een dergelijk discours, omdat ze willen verbergen dat ze totaal geen idee hebben hoe ze de enorme economische crisis in Venezuela kunnen indijken.

De regering van Maduro denkt dat mensen voor hun plezier gaan betogen, maar het is bittere ernst voor de bevolking. Het economisch beleid van de regering heeft gefaald. Door het Chavisme is de armoede initieel gedaald, maar nu stijgt de armoede aan een recordtempo. Wie niet wil verhongeren moet zijn ziel verkopen en een partijkaart kopen.

© Ernesto Rodriguez Amari

German Ferrer

Een partijkaart, drie stemmen

In mei vinden de presidentsverkiezingen plaats. Voor wie zullen de Venezolanen stemmen? 

German Ferrer: Ik ben behoorlijk zeker dat Maduro de verkiezingen zal winnen. Hij doet dit door fraude te plegen. Zelfs het Londense bedrijf Smartmatic dat al verschillende jaren de verkiezingen technisch ondersteunt, heeft vorig jaar in augustus aangekondigd dat de kans groot is dat de verkiezingsuitslag en het reële resultaat met een miljoen stemmen verschilt. In de realiteit is de verkiezingsfraude nog veel groter.

‘Wie niet kan aantonen dat hij voor de partij heeft gestemd, verliest zijn partijkaart en hierdoor ook zijn toegang tot eten’

Hoe kan u dat bewijzen? 

German Ferrer: Kijk (haalt zijn partijkaart uit zijn portefeuille), op elke partijkaart staan drie nummers waardoor elk lid van de partij voor drie mensen tegelijkertijd stemt. Op de voorkant staat het nummer dat overeenkomt met mijn identiteit, op de achterkant staat een nummer ‘serial’ dat overeenkomt met de identiteit van een overleden burger en een nummer ‘codigo’ dat overeenkomt met de identiteit van een burger die in een verafgelegen streek woont en niet in staat is om te gaan stemmen.

Daarnaast zorgt de regering van Maduro ervoor dat er voor de stembureaus rode controleposten staan. In deze controleposten staan Chavisten opgesteld die aan de burgers foto’s vragen van hun stembiljet. Wie niet kan aantonen dat hij voor de partij heeft gestemd, verliest zijn partijkaart en hierdoor ook zijn toegang tot eten.

Maduro kan daarnaast ook rekenen op de steun van de colectivos. Zij kennen hun wijken door en door. Wie niet is komen stemmen, duiden ze aan op een lijst. Later op de dag gaan ze huis per huis langs en eisen ze, desnoods met geweld, dat de mensen gaan stemmen. Een andere tactiek die ze toepassen in de grote steden is dat ze last-minute de locatie van de stemlokalen wijzigen. In wijken waar veel steun is voor de oppositie lassen ze dan de stembureaus af en verwijzen de mensen door naar wijken waar veel Chavisten wonen. Het gevolg is dat deze mensen niet langer gaan stemmen uit schrik dat ze daar uitgescholden of geslagen zullen worden.

Ik ben proMO*

 

Steun ons unieke non-profit mediaproject en word proMO*.

Je ontvangt ons magazine en geniet van een pak andere voordelen

Je maakt MO* mee mogelijk en steunt ons in onze missie.

Voor € 4,60/maand of € 60/jaar.

Ik word proMO*

Venezuela kent al een lange geschiedenis van veel geweldgebruik door militairen. Is het geweld nu erger dan tijdens de Caracazo in 1989 bijvoorbeeld?

German Ferrer: De Caracazo was een zeer gewelddadig moment in onze geschiedenis. Officieel vielen er 300 doden, maar officieuze cijfers wijzen uit dat het wellicht 3000 doden waren. De mensen kwamen toen ook op straat om te betogen, maar er waren nog wel enkele instellingen die onafhankelijk waren.

Sinds 2016 beleeft Venezuela de ergste crisis in haar hele bestaansperiode. De rechtsstaat is volledig uitgehold. De repressie is enorm. Het aantal gevangenen is de laatste jaren minstens verdubbeld. Gewone burgers die gaan betogen, worden gearresteerd en zonder enig proces in de gevangenis gezet waar ze ook nog eens gefolterd worden.

In sommige gevallen arresteert de politie van Maduro eerst de familieleden van degene die ze gevangen willen nemen. Pas als die persoon zich komt aangeven, laten ze de familieleden vrij. Deze praktijken tonen aan dat Venezuela ver verwijderd is van een rechtsstaat.

Vorig jaar kwamen de betogingen in Venezuela geregeld in het nieuws. De laatste maanden horen we hier minder over. Is het aantal betogingen ook effectief gedaald? 

German Ferrer: De problemen worden alleen maar erger in Venezuela en burgers blijven betogen. Zo zijn er 15.000 nierpatiënten die recht hebben op nierdialysen. Door het enorme medicatietekort worden deze dialyses haast niet meer uitgevoerd. Er bestaat een reëel gevaar dat deze mensen gaan sterven. Dit drijft de familieleden van pure wanhoop de straat op om te betogen, ook al riskeren ze hardhandige straffen van Maduro. De regering van Maduro heeft de controle over de politie, het leger en de colectivos. Ze beheren het hele veiligheidsapparaat. De burgers maken haast geen kans om hier tegenin te gaan. Het geweld wordt met de dag harder.

In januari werd rebellenleider Oscar Perez, de held voor vele Venezolanen tijdens een politieoperatie gedood. Vorig jaar in juni slaagde hij er nog in om een helikopter te kapen en hiermee het Ministerie van Binnenlandse zaken te beschieten.

German Ferrer: Oscar Perez en zijn kompanen hebben zich overgegeven, maar ze zijn brutaal vermoord. Tijdens de vierde republiek was ik ook een guerrillero. Ik heb hier vijf jaar voor in de gevangenis gezeten. Ik heb geen proces gehad en ik ben gefolterd geweest, maar mijn leven is gespaard gebleven.

‘Als er nu een Hugo Chavez opstaan, hij zou vermoord worden door Maduro en zijn regeringsleden’

Ik heb letterlijk vanuit het regenwoud gestreden voor meer gelijkheid in Venezuela. In een niet zo ver verleden heeft Hugo Chavez samen met zijn kompanen ook de wapens opgenomen in de strijd voor een eerlijkere samenleving.

Ook hij werd opgepakt en in de gevangenis gegooid, maar hij kreeg een proces en zijn leven bleef gespaard. Wie nu in Venezuela strijdt voor een rechtvaardige samenleving, bekoopt dit met zijn leven. Als er nu een Hugo Chavez opstaan, hij zou vermoord worden door Maduro en zijn regeringsleden.

Wat moet er volgens u gebeuren om de situatie in Venezuela te verbeteren?

German Ferrer: De oppositie zou moeten samenwerken en er zouden eerlijke verkiezingen moeten georganiseerd kunnen worden. De internationale gemeenschap moet ons steunen en waarnemers naar hier sturen om de verkiezingen te controleren en daarnaast moeten ze economische sancties nemen tegen bepaalde regeringsleden van Maduro en hun familieleden. 

Ik hoop dat er nooit een militaire interventie zal plaatsvinden, omdat het geweld dan alleen maar zal escaleren. We mogen op geen enkel moment de hoop opgeven en we moeten blijven dromen van een betere toekomst voor Venezuela.

Toen ik Hugo Chavez Frias heb leren kennen, toonde hij veel respect voor mij en dat gevoel was wederzijds. Hij zag mij als een man van zijn woord. In een vorig leven nam ik nog de wapens op in de strijd tegen onrecht, maar nadien ben ik in de politiek gestapt om met woorden deze strijd verder te zetten. We moeten nu erkennen dat het economische model van het Chavisme heeft gefaald. Het is tijd dat er een nieuwe regering aan de macht komt die gesteund wordt door het volk.

Meer dan negentig procent van de bevolking wil Maduro weg. Ons land is gekidnapt door Maduro en zijn bandieten. Venezolanen willen hun land terug.

 

Op maandag 12 maart vindt aan de UGent een lezing plaats van de Venezolaanse procureur-generaal Luisa Ortega Diaz, de echtgenote van German Ferrer. De titel van de lezing is “Human rights and the protection of civil liberties in Venezuela: the rule of law in crisis.” De lezing vindt plaats in de academieraadzaal van Gent (Voldersstraat 9). van 9u30 tot 11u. Inschrijven kan via dit webformulier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.