Juan Luis Guerra op Afro Latino

Interview

Juan Luis Guerra op Afro Latino

Juan Luis Guerra op Afro Latino
Juan Luis Guerra op Afro Latino

Wat Gabriel Garcia Marquez is voor de Latijns-Amerikaanse literatuur, is Juan Luis Guerra voor de muziek. Afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, is Guerra een bron van inspiratie voor al wie zijn of haar weg zoekt in de salsa, merengue of bachata ritmes van de Caraïben, zoals Juanes of Shakira.

Guerra won maar liefst vijftien Latin Grammy Awards en twee reguliere Grammy’s. Toch is die roem hem niet naar het hoofd gestegen en doet hij niets liever dan muziek maken, samen met zijn swingende band. Eind juni was de sympathieke muzieklegende te gast op het Afro-Latino-festival in Bree. Het was tevens zijn eerste bezoek aan België, ‘het land van de chocolade’, voor Guerra.

Europa blijft voor Guerra een bakermat van cultuur. MO* ontmoette de artiest voor zijn optreden op de festivalweide, in zijn hotel in Genk. De liefde voor de muziek en de ritmes, zo vertelt Guerra, kreeg hij van de magische Beatles. Daarmee startte zijn eerste gitaaroefeningen, begon hij ritmes te componeren en teksten te improviseren.

De muziek van Guerra is aanstekelijk, toegankelijk en levensnabij, maar tegelijk poetisch. ‘Wanneer ik over de liefde zing, zoek ik naar de meest sprekende metaforen, wanneer ik over de sociale situatie van de mensen zing , probeer ik me zo veel mogelijk in te leven in wat mensen echt meemaken. Ik wil dat gewone mensen zich in mijn muziek kunnen herkennen,’ zegt Guerra.

Met politiek laat hij zich niet al te veel in, al is hij begaan met wat de globalisering in de samenleving aanricht: de stijgende levensduurte en de nood om te emigreren. ‘Wij hebben integere politici nodig, dan zou de noodzaak om te migreren niet zo groot zijn’, vindt Guerra. Over de zogenaamde rode golf in zijn continent blijft hij formeel: ‘Elk land heeft het recht om de regering te kiezen die het zelf het beste vindt. Het allerbelangrijkste daarbij is dat het integere mensen zijn en dat ze een eerlijke politiek voeren, want dat is waar ons continent het meeste behoefte aan heeft.’

Hieronder het interview dat Alma De Walsche afnam van Guerra (onvertaalde versie).