Spaanse vriendschap op Brusselse sofa

Vakantieland?

De zomerperiode trekt veel toeristen naar Brussel. Een klein deel daarvan doet aan couchsurfen: overnachten op de zetel van een onbekende. MO* trekt deze vakantie elke week de hoofdstad in, op zoek naar diverse verhalen op dezelfde sofa. Deze week: Spanje verenigd in Brussel.

  • © Celien Moors Eva, Jorge en Julie op de sofa van Hetram. © Celien Moors
  • © Celien Moors Eva Sanchez & Jorge Gomez © Celien Moors
  • © Celien Moors Julie Bourgeois © Celien Moors
  • © Celien Moors © Celien Moors

Het is vroeg in de ochtend wanneer H.D.zijn voordeur opent. H. is een uitgeweken Limburger die in Brussel de wereld leert kennen. Sinds 2010 ontvangt hij namelijk couchsurfers uit alle uithoeken van de planeet.

Twee gasten ruimen in zijn woonkamer een paar kledingstukken en een luchtmatras op. Tot twaalf uren eerder waren ze nog onbekenden voor elkaar, zo blijkt later. Een derde logé is in de verte aan het rommelen. Het appartement van Hetram is klein maar comfortabel. Meer dan een tafel met stoelen en een zetel om zijn gasten te slapen te leggen, staat er niet. Alsof het ingericht is voor het couchsurfen alleen. Het was een korte nacht voor iedereen, maar het is tijd voor de drie reizigers om opnieuw andere horizonten te verkennen.

Het koppel Eva Sanchez (39) en Jorge Gómez (39) komt uit het Spaanse Toledo, Julie Bourgeois (37) uit de Barcelona. Ze hebben elkaar pas vannacht leren kennen, omdat ze toevallig in hetzelfde appartement van dezelfde host sliepen. Een gesprek met drie Spaanse globetrotters, onbekend voor elkaar, maar in contact met heel de wereld.

Wat brengt jullie naar Brussel?

Iedereen: (al lachend) Het bier en de wafels.

Jorge: Een aantal jaar geleden was ik in een café waar het bier rijkelijk vloeide. Negentig procent van die bieren kwam uit België. Nu is het de eerste keer dat we Brussel bezoeken. Eva en ik houden van de culinaire cultuur hier. Nadat Hetram ons gisteren de stad getoond heeft, hebben we een bijeenkomst bijgewoond voor Belgen die Spaans willen leren. Dat is een wekelijks evenement, waar de deelnemers kunnen oefenen met native speakers zoals wij.

Julie: Iedereen raadde me al langer aan om naar Brussel te komen, maar ik ben er nooit geraakt. Gisteren was alleszins een geweldige dag. Hetram is a great guide and a great guy! En die wafels als ontbijt neem ik er graag bij.

© Celien Moors

Julie Bourgeois

Waarom kiezen jullie voor het couchsurfen en niet voor een traditionele overnachting op hotel?

Eva: We geven de voorkeur aan reizen waarbij we niet alleen de stad leren kennen, maar ook de mensen die er wonen. Wat ons aantrekt zijn de gewoontes van lokale mensen op lokale plaatsen, die je als gewone toerist niet kan ontdekken. Als we geen host vinden is dat geen probleem, dan nemen we een hotel. Maar toch: het is zoveel mooier als je de stad kan zien door de ogen van een lokale inwoner.

‘Wanneer je met een lokale inwoner op pad bent, laat hij of zij je kennis maken met het beste van het beste’

Jorge: Op hotel krijg je meestal een kaart waarmee je de stad kan ontdekken. Dus dan begin je te wandelen, loop je langs bezienswaardigheden en kijk je even naar boven. Maar dat is het. Wanneer je met een lokale inwoner op pad bent, laat hij of zij je kennis maken met het beste van het beste. In Brussel betekent dat dus dat je getrakteerd wordt op de lekkerste frieten van de stad. (lacht)

We doen dit nu al drie jaar en zullen dit blijven doen tot we oud en grijs zijn. Eva en ik geven mekaar geen traditionele cadeaus, maar verrassen elkaar om de zoveel tijd met kleine reizen. We gaan op twee soorten vakanties: wanneer we veel gewerkt hebben en moe zijn, willen we gewoon uitrusten op hotel. Maar als we in een actieve bui zijn, zoeken we een host om te couchsurfen. Zo kunnen we rondwandelen en mensen ontmoeten.

Julie: Voor mij is het vooral om economische redenen. Het is nu eenmaal goedkoop. Daarnaast ontdek ik ontzettend graag nieuwe steden, culturen en mensen. Het couchsurfen vormt een extraatje. Dit is de tweede keer dat ik op de zetel slaap van een lokale inwoner. Mijn eerste ervaring was in Frankfurt en meteen een geweldige belevenis. Thuis in Barcelona heb ik wel al heel wat mensen te gast gehad.

Dat klinkt allemaal heel positief. Hebben jullie nog nooit negatieve ervaringen gehad?

Julie: Tot nu toe nog niet. Enkel in het begin was ik een beetje bang om mensen te ontvangen omdat je de gasten niet kent.

Jorge: Als koppel raden we het alleen maar aan. Ik kan wel duizend positieve aspecten opsommen. De ontmoeting met andere couchsurfers, de ervaringen die je kan delen, … Ooit sliepen we bij een aantal Russen in Valencia. Het was geweldig om een Spaanse stad te zien door de ogen van iemand uit Rusland. Je slaapt dus niet altijd op een sofa van iemand die geboren is in de stad die je bezoekt. Hetram is bijvoorbeeld geboren in India. Dat geeft een heel ander perspectief.

© Celien Moors

Eva Sanchez & Jorge Gomez

Het couchsurfen gebeurt dus binnen een echte community. Zijn er zo al hechte vriendschappen ontstaan?

Jorge: Zeker en vast. Morgen vertrekken we naar Amsterdam, waar we een Nederlands koppel bezoeken dat drie jaar geleden thuis overnacht heeft. We zien elkaar nog regelmatig.

‘Je weet nooit wie of wat je zal tegenkomen’

Julie: Met de eerste persoon die ik thuis ontving ben ik in de namiddag koffie gaan drinken in Barcelona. Daarna hebben we een strandwandeling gemaakt en zijn we gaan eten. De rest van het weekend hebben we ook samen doorgebracht. We zijn nog steeds goede vrienden. Ik bezoek hem vaak in Rome, hij mij in Barcelona. Zo zie je maar: je weet nooit wie of wat je zal tegenkomen.

Dezelfde ervaring heb ik gehad met een vrouw uit Hongkong. Hopelijk kan ik volgend jaar eens daarheen trekken. Helaas vindt mijn partner niets aan couchsurfen, daarom dat ik altijd alleen onderweg ben.

Wat zijn de plannen voor de rest van de week?

Eva: Vandaag bezoeken we de andere delen van de stad: het Atomium, het centrum, … Vanavond gaan we naar de Ommegang op de Grote Markt. En daarna gaan we in een hostel slapen, om toch eens wat uit te rusten. Wanneer we weer thuis in Spanje zijn ontvangen we een koppel uit Rusland.

Julie: Morgen vertrek ik naar Edinburgh. Een vriend die ik heb leren kennen door het couchsurfen heeft me er uitgenodigd voor het weekend. Vandaag doen we alles met z’n drieën. We komen alle drie uit Spanje en spreken dezelfde taal, dus waarom zouden we dat niet doen?

© Celien Moors

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift