Gehavende zorgsector kijkt tegen zorgbehoevende bevolking aan

1 jaar oorlog: ‘Ongekende gezondheidscrisis in de maak’

© President of Ukraine/ Flickr

Oekraïens president Zelensky bezoekt een militair hospitaal.

Eén jaar na de start van de oorlog in Oekraïne wordt de bevolking bedreigd door een ongekende gezondheidscrisis. Dat zegt de organisatie Dokters van de Wereld. Het Oekraïense zorgsysteem staat op imploderen.

De systematische aanvallen op de zorginfrastructuur, de verminderde mobiliteit van de achtergebleven bevolking en het chronische gebrek aan medicatie en zorgmateriaal, dreigen samen uit te monden in een ongekende gezondheidscrisis, waarschuwt de onafhankelijke medische ngo Dokters van de Wereld.

Net als het zorgsysteem staat de mentale gezondheid in Oekraïne op kraken.
Bashar Kailani (Dokters van de Wereld)

De achtergebleven bevolking bestaat immers voor een groot stuk uit zorgbehoevende mensen die te kwetsbaar waren om te vluchten, zoals chronisch zieken, ouderen, mensen met een beperking, zwangere vrouwen of mensen met kanker, vertelt algemeen coördinator Bashar Kailani vanuit Oekraïne.

Om de toegang tot zorg zoveel mogelijk te garanderen heeft Dokters van de Wereld vanaf het begin van de oorlog medische konvooien uitgestuurd naar Oekraïne. ‘Daarnaast trekken zeventien mobiele teams doorheen het land en ondersteunen we er meer dan 120 ziekenhuizen en 90 vluchtelingencentra, aldus Kailani. Vorig jaar werden door deze inspanningen meer dan 900.000 Oekraïense burgers geholpen.

Mentale gezondheid op kraken

Veel van de verwondingen van de burgers blijven onzichtbaar: Net als het zorgsysteem staat de mentale gezondheid in Oekraïne op kraken, vooral voor de mensen die twee keer zijn moeten vluchten en meerdere dierbaren zijn verloren, weet Kailani. De mobiele eenheden hebben daarom ook telkens een of meerdere psychologen in het team.

Maar na een jaar oorlog zijn ook de zorgmedewerkers zelf mentaal uitgeput, duidt hij. Daarom organiseren we ook psychologische groepssessies en geestelijke gezondheidstrainingen voor verpleegkundigen, verloskundigen, maatschappelijk werkers en andere zorgprofessionals.

Een bijkomend probleem dat een vlotte hulpverlening bemoeilijkt is het feit dat Rusland de humanitaire toegang in de gecontroleerde gebieden ontzegt, stelt de organisatie. Samen met andere humanitaire organisaties roepen ze de internationale gemeenschap op om de vrije toegang als een van de prioriteiten te beschouwen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.