‘100.000 Syriërs in de val aan Turkse grens’

Aan de grens met Turkije zitten nu al 100.000 Syrische vluchtelingen vast, zegt Human Rights Watch. Deze week zijn er op twee dagen 30.000 bijgekomen.
 

  • © Reuters/Umit Bektas Syrische vluchtelingen wachten aan de kant van de weg nabij Didim nadat de Turkse politie hen verhinderde naar Griekenland te varen met een bootje, 30 maart 2016. © Reuters/Umit Bektas

Door nieuwe gevechten tussen IS en Syrische verzetsgroepen in het noorden van Aleppo zijn deze week weer minstens 30.000 mensen op de vlucht gegaan richting Turkije.

Ze kunnen Turkije niet in. Vorig jaar sloot het land zijn grens met Syrië.

Turkse grenswachters zouden met scherp schieten op vluchtelingen die te dicht komen.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) schieten Turkse grenswachters met scherp op vluchtelingen die te dicht komen.

‘De hele wereld heeft het over de strijd tegen IS maar diegenen die de grootste slachtoffers van zijn gruwelijke misbruiken dreigen te worden, zitten in de val aan de verkeerde kant van de betonnen muur’, zegt Gerry Simpson van Human Rights Watch.

Een derde van de 911 kilometer lange muur is nu klaar. Op satellietbeelden ziet HRW dat dit onder meer het geval is voor grote delen van de grens ten noorden van Aleppo.

Eind maart begon het Syrische verzet in de buurt van de Turkse grens een offensief tegen IS. Op 9 april zette IS een tegenoffensief in.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.