'Er is dringend actie nodig om de uitbreiding van fossiele brandstofproductie te stoppen'

101 Nobelprijswinnaars vragen verbod op nieuwe fossiele projecten

Elise Aldram / Pixabay

Meer dan honderd Nobelprijswinnaars pleiten in een open brief aan wereldleiders voor een verbod op nieuwe projecten met fossiele brandstoffen.

In de open brief noemen voormalige presidenten, wetenschappers en schrijvers het klimaatprobleem ‘het grote morele thema van onze tijd.’ De brief is  ondertekend door Nobelprijswinnaars voor de Vrede zoals de Dalai Lama en de Colombiaanse ex-president Juan Manuel Santos, naast tientallen laureaten van de Nobelprijzen voor Economie, Geneeskunde, Chemie en Fysica.

Parijs

Ze merken op dat het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 geen verwijzingen bevatte naar olie, steenkool of gas, terwijl die veruit de belangrijkste oorzaak zijn van de klimaatverandering.

De oplossing is duidelijk, schrijven ze: fossiele brandstoffen moeten in de grond blijven.

‘Intussen blijft de fossiele brandstofindustrie nieuwe projecten opstarten, en blijven banken die projecten financieren’, schrijven ze. ‘Volgens de laatste rapporten van het VN-milieuprogramma zal eind dit decennium 120 procent meer steenkool, olie en gas geproduceerd worden dan toegelaten als we de opwarming onder de 1,5 graden Celsius willen houden.’

De oplossing is duidelijk, schrijven ze: fossiele brandstoffen moeten in de grond blijven. ‘Al te lang lopen regeringen achterop bij wat de wetenschap vereist en wat een groeiende en machtige beweging van mensen weet: er is dringend actie nodig om de uitbreiding van fossiele brandstofproductie te stoppen.’

Klimaattop Biden

De ondertekenaars richten zich tot de deelnemers aan de klimaattop die de Amerikaanse president Joe Biden organiseert. Verwacht wordt dat verschillende landen er nieuwe klimaatplannen zullen aankondigen.

De Nobelprijswinnaars dringen aan op een onmiddellijk verbod op de uitbreiding van nieuwe productie van olie, gas of steenkool. Daarnaast moet de huidige productie gestaag worden afgebouwd, op een rechtvaardige manier. En ten derde is er een globaal plan nodig om iedereen toegang te geven tot hernieuwbare energie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.