111.000 Afrikaanse olifanten minder in amper 10 jaar

In amper 10 jaar is het aantal Afrikaanse olifanten met 111.000 gedaald, een record. Toenemende stroperij is de belangrijkste oorzaak.

  • Diana Robinson (CC BY-NC-ND 2.0) Moederolifant met tweeling in Nationaal park Amboseli in Kenia Diana Robinson (CC BY-NC-ND 2.0)

Volgens een nieuw rapport van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) telt Afrika nu ongeveer 415.000 olifanten. Dat zijn er 111.000 minder dan bij de laatste grote telling tien jaar geleden.

Het gaat om het grootste verlies in 25 jaar. ‘Een echt alarmerende situatie’, zegt Inger Andersen, directeur-generaal van de IUCN. ‘Het is schokkend maar zeker niet verrassend dat stroperij zo’n dramatische tol eist van deze iconische soort.’

‘De achteruitgang wordt vooral veroorzaakt door de stroperij voor ivoor die rond 2006 is toegenomen, de grootste toename sinds de jaren 1970 en 1980’, stelt het rapport. ‘Vooral de verliezen in Tanzania zijn verantwoordelijk voor het grote verlies.’

Een ander gevaar is de snelle bevolkingsgroei in Afrika. Daardoor wordt het leefgebied van de olifant almaar kleiner.

De verliezen in Tanzania

In Oost-Afrika, waar 20 procent van het totale aantal Afrikaanse olifanten leeft, is de olifantenpopulatie bijna gehalveerd in tien jaar. Dat is vooral het gevolg van stroperij in Tanzania, waar het aantal olifanten met meer dan 60 procent daalde. 

De meeste olifanten – meer dan 70 procent van het totale aantal – komen voor in Zuidelijk Afrika. Daar slaat de stroperij minder hard toe, maar ook daar stijgt de dreiging, waarschuwt de IUCN. Ze ziet het aantal olifanten achteruitgaan in Mozambique en delen van Zimbabwe.

Het African Elephant Status Report biedt het meest volledige beeld van de Afrikaanse olifant. 

Het werd recent voorgesteld op de grote CITES-conferentie in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

CITES regelt de handel in meer dan 35.000 soorten planten en dieren. In Johannesburg kwamen vertegenwoordigers van 183 landen bijeen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift