11.11.11 campagne Santé gaat back to basics: ‘Geef iedereen toegang tot een dokter’

Nieuws

11.11.11 campagne Santé gaat back to basics: ‘Geef iedereen toegang tot een dokter’

11.11.11 campagne Santé gaat back to basics: ‘Geef iedereen toegang tot een dokter’
11.11.11 campagne Santé gaat back to basics: ‘Geef iedereen toegang tot een dokter’

IPS

24 oktober 2016

1,3 miljard mensen op deze wereld hebben geen of onvoldoende toegang tot gezondheidszorg. ‘Het uitbouwen van goede structuren is de basis van moderne ontwikkelingssamenwerking’, zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 bij de aftrap van de najaarscampagne Santé.

‘De afwezigheid van basisgezondheidszorg treft vooral de inwoners van ontwikkelingslanden’, zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11, bij de voorstelling van Santé, de campagne die van 4 tot 13 november in heel Vlaanderen loopt.

Volgens cijfers van de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging draagt het Zuiden 90 procent van de ziektelast, terwijl het maar over 12 procent van de middelen beschikt.

Nooit een dokter gezien

‘In Lesotho is de kostprijs van 1 ziekenhuis goed voor 51 procent van het gezondheidsbudget van dat land’, zegt Vanden Berghe. ‘In België kost een groot ziekenhuis zoals het UZA in Antwerpen nog geen 1 procent van het budget gezondheidszorg.’

De cijfers die Vanden Berghe vandaag presenteert, zijn ontstellend. Zo sterven in een land zoals de Filipijnen 6 op de 10 mensen zonder ooit een dokter te hebben gezien.

Maar ook van het budget ontwikkelingssamenwerking blijkt dat 46 procent naar specifieke ziektes gaat zoals aids of malaria.

Basisgezondheidszorg is dus nog steeds een grote afwezige in grote delen van het Zuiden. Maar ook van het budget ontwikkelingssamenwerking blijkt dat 46 procent naar specifieke ziektes gaat zoals aids of malaria.

Daarom besliste 11.11.11 om met zijn campagne dit jaar terug naar die basis te keren. Door in te zetten op de versterking van gezondheidssystemen vragen ze aandacht voor universele gezondheidszorg voor iedereen.

‘We stellen vast dat voor 1,3 miljard mensen gezondheidszorg geen evidentie is. Dat is nog steeds veel te veel’, zegt Vanden Berghe. ‘Binnen onze koepel zitten veel ngo’s die bezig zijn met het uitbouwen van een basisgezondheidszorg, dus leek het logisch om terug naar de basis te gaan en dit thema als campagne te nemen.’

Weerbare landen maken

‘Voor mij is dit trouwens zoveel als moderne ontwikkelingssamenwerking. Ik denk dat we veel meer moeten investeren in structuren in ontwikkelingslanden, in een goede sociale bescherming waar gezondheidszorg een onderdeel van is. Zo zorgen we er uiteindelijk voor dat die landen zelf weerbaarder worden.’

‘Ontwikkelingssamenwerking in de 21e eeuw moet volgens mij veel meer op dit soort zaken uitkomen. Enerzijds ervoor zorgen dat wij de situatie in het Zuiden niet nog moeilijker maken via zaken zoals handelsakkoorden of financiële deregulering, en anderzijds het uitbouwen van een goede sociale bescherming zodat er in die landen een middenklasse kan ontstaan die het op termijn zelf kan overnemen.’