Oorlogen zijn de belangrijkste oorzaak, maar ook klimaatrisico’s zijn een gevaar

135 miljoen mensen hebben dringende hulp nodig in 2019

EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations CC BY-NC-ND 2.0 Operations CC BY-NC-ND 2.0

 

De Verenigde Naties schatten dat 135 miljoen mensen volgend jaar dringend humanitaire hulp nodig hebben. Conflicten zijn de belangrijkste oorzaak, maar ook klimaatrisico’s zoals droogte en tropische stormen brengen mensen in problemen.

De VN en partnerorganisaties willen volgend jaar in veertig landen hulp bieden aan ruim 93 miljoen mensen.

‘Ongeveer 1 op de 70 personen in de wereld bevindt zich in een crisissituatie en heeft dringend hulp nodig, zei noodhulpcoördinator Mark Lowcock gisteren. Hij wees er ook op dat het aantal ontheemden in de wereld als gevolg van conflicten extreem hoog is: bijna 70 miljoen.

Donorlanden gaven dit jaar tot half november een recordbedrag van 13,9 miljard dollar, 10 procent meer dan vorig jaar rond dezelfde tijd. De VN schatten volgend jaar 21,9 miljard dollar nodig te hebben. Dat bedrag zal naar verwachting stijgen naar 25 miljard als ook de situatie in Syrië is doorgelicht.

Jemen

De oorlog in Jemen is de belangrijkste reden dat de VN zoveel geld nodig heeft. Om te herstellen zal de Jemenitische economie langdurig steun nodig hebben van de internationale gemeenschap. In 2019 hebben naar schatting 24 miljoen mensen in het land, drie kwart van de bevolking, hulp nodig.

Om te herstellen zal de Jemenitische economie langdurig steun nodig hebben van de internationale gemeenschap.

Naast Jemen zijn Syrië, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Nigeria en Zuid-Soedan landen die veel hulp nodig hebben.

In Afghanistan nam de onveiligheid aanzienlijk toe als gevolg van droogte, politieke instabiliteit en instroom van terugkerende vluchtelingen, staat in de Global Humanitarian Overview 2019. Ook in Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek werd het onveiliger, als gevolg van oplaaiende conflicten en geweld.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift