Oorlogen zijn de belangrijkste oorzaak, maar ook klimaatrisico’s zijn een gevaar

135 miljoen mensen hebben dringende hulp nodig in 2019

EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations CC BY-NC-ND 2.0 Operations CC BY-NC-ND 2.0

 

De Verenigde Naties schatten dat 135 miljoen mensen volgend jaar dringend humanitaire hulp nodig hebben. Conflicten zijn de belangrijkste oorzaak, maar ook klimaatrisico’s zoals droogte en tropische stormen brengen mensen in problemen.

De VN en partnerorganisaties willen volgend jaar in veertig landen hulp bieden aan ruim 93 miljoen mensen.

‘Ongeveer 1 op de 70 personen in de wereld bevindt zich in een crisissituatie en heeft dringend hulp nodig, zei noodhulpcoördinator Mark Lowcock gisteren. Hij wees er ook op dat het aantal ontheemden in de wereld als gevolg van conflicten extreem hoog is: bijna 70 miljoen.

Donorlanden gaven dit jaar tot half november een recordbedrag van 13,9 miljard dollar, 10 procent meer dan vorig jaar rond dezelfde tijd. De VN schatten volgend jaar 21,9 miljard dollar nodig te hebben. Dat bedrag zal naar verwachting stijgen naar 25 miljard als ook de situatie in Syrië is doorgelicht.

Jemen

De oorlog in Jemen is de belangrijkste reden dat de VN zoveel geld nodig heeft. Om te herstellen zal de Jemenitische economie langdurig steun nodig hebben van de internationale gemeenschap. In 2019 hebben naar schatting 24 miljoen mensen in het land, drie kwart van de bevolking, hulp nodig.

Om te herstellen zal de Jemenitische economie langdurig steun nodig hebben van de internationale gemeenschap.

Naast Jemen zijn Syrië, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Nigeria en Zuid-Soedan landen die veel hulp nodig hebben.

In Afghanistan nam de onveiligheid aanzienlijk toe als gevolg van droogte, politieke instabiliteit en instroom van terugkerende vluchtelingen, staat in de Global Humanitarian Overview 2019. Ook in Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek werd het onveiliger, als gevolg van oplaaiende conflicten en geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.